- În apararea sanatatii - |
Gastrite, ulcer și bacteria H.p. (I)
În fiecare toamnă, ca și în primăvară, unele persoane suferă de apariția periodică a acelor dureri ulceroase care le terorizează viața, atât ziua, cât și noaptea, atât imediat după mese, cât și la intervale total neașteptate din cursul zilei. Helicobacter pylori (H.p.) este implicată în 90-98% din ulcerele duodenale și în 70-80% din ulcerele gastrice. Din această cauză, bacteria a ajuns să fie considerată cel mai frecvent agent de infecție a aparatului digestiv și inamicul numărul unu al sănătății stomacului.
Helicobacter pylori este o bacterie identificată încă din anul 1875 de către savanții germani, care nu au reușit însă să o cultive în condiții de laborator. Ulterior, în anul 1906, a fost studiată de italianul Giulio Bizzozero și de polonezul Walery Jaworski din Cracovia care au denumit-o Vibrio rugula. Aceștia au stabilit forma de spirală a bacteriei și prezența ei în stomac, unde rănește mucoasa stomacală și duodenală, ducând la dezvoltarea unui ulcer.
Cu toate aceste descoperiri, până acum 30 de ani, toate cazurile de gastrite și ulcere erau puse pe seama stresului, pe regimul alimentar inadecvat, pe o medicație antiinflamatoare contra reumatismului și pe o viață dezordonată. În acea perioadă era exclusă ipoteza existenței unui microorganism care ar putea trăi în mediul gastric foarte acid.
Totuși, medicul Robin Warren din spitalul Perth (Australia) anunța în anul 1979 că a descoperit o anumită bacterie în biopsiile prelevate de la bolnavii cu gastrită. În colaborare cu medicul Barry Marshall, a reușit cultivarea bacteriei în condiții de laborator, care imita aciditatea din stomac. Această bacterie a fost denumită Helicobacter pylori.
60% dintre vârstnici sunt purtători ai bacteriei
Colonizarea gastrică persistentă cu H.p. este de aproximativ 10% la persoanele sănătoase în vârstă de 30 de ani și ajunge la 60% la persoanele de peste 50 de ani.
Ratele de infecție sunt mai mari în rândul populației sărace, între deținuții din închisori și la copiii din țările în curs de dezvoltare, infecția fiind corelată cu faptul că bacteria se transmite prin ingestie orală, la persoane cu mâini murdare care consumă apă infectată și alimente contaminate (legume și fructe nespălate).
Este adevărat că multe persoane pot fi infectate cu H.p., dar îmbolnăvirea gastrointestinală apare, mai frecvent, la cei care consumă, în exces, iritanți digestivi (tutun și alcooluri tari). S-a stabilit că numai 15-20% dintre persoanele infectate cu H.p. vor dezvolta forme grave de ulcer în cursul vieții.
Implicațiile H.p. în ulcerul peptic
Ulcerul peptic este o afecțiune majoră care provoacă dureri epigastrice puternice, localizate sub stern, în cavitatea stomacului și în capul intestinelor.
Din păcate, mulți bolnavi nu dau atenție acestor dureri pe care le consideră trecătoare, ca simple arsuri la stomac care pot fi calmate doar cu câteva pastile antiacide, cu bicarbonat sau cu un pahar cu lapte. Ei nu realizează că bacteria H.p. sapă un crater în mucoasa stomacală care poate da complicații severe, cu riscul de a evolua spre perforații și hemoragii, adesea cauze ale unei morți premature.
La începutul bolii, după infectarea cu H.p. sau după acțiunea altor factori, se formează o inflamație urmată de o leziune (nișă) de 10-25 mm, rotundă sau ovală, săpată în mucoasa esofagului, a stomacului și a duodenului, ca urmare a acțiunii excesului de acid gastric, respectiv acid clorhidric și pepsină. Eroziunea începe din momentul în care nivelul acido-peptic depășește capacitatea de apărare a peretelui gastric.
În funcție de localizarea în aparatul digestiv, ulcerul peptic poate fi: ulcer gastric sau ulcer duodenal.
Dr. Doina-Lucia Amza