Pelerinajul Mariei
Anul dedicat familiei și Căsătoriei Creștine (28 noiembrie 2010 - 20 noiembrie 2011) este însoțit și de pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica în parohii.
În postul Crăciunului, icoana Maicii Domnului a poposit în catedrala din Iași (28 noiembrie - 5 decembrie), în bisericile din Bacău-centru (5-8 decembrie), Barticești (9-12 decembrie), Suceava (12-15 decembrie) și Solonețu Nou (16-19 decembrie).
Icoana, însoțită de pr. Romuald Bulai, parohul comunității din Cacica, a fost primită cu cinste de parohiile programate și așezată în apropierea altarului.
În fața icoanei, credincioșii din diferite parohii, familii, studenții, elevii, membrii congregațiilor, ai asociațiilor și ai grupurilor s-au rugat rozariul, au cântat și au meditat la rolul Mariei în familia sfântă din Nazaret. Mulți dintre ei s-au spovedit și au luat hotărâri bune. Predicile speciale despre Maica Domnului care au răsunat în biserici i-au ajutat pe credincioși să-și înalțe gândul și inima spre frumusețile lui Dumnezeu. În fiecare localitate, pelerinajul s-a încheiat cu o procesiune cu icoana Macii Domnului în afara bisericii (pe străzi sau în jurul bisericii). Credincioșii, cu lumânări aprinse, au cântat și și-au manifestat credința. Copii ale icoanei au fost binecuvântate și oferite din partea sanctuarului de la Cacica tuturor parohiilor participante.
La Iași, icoana Maicii Domnului a fost întâmpinată de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și de mai mulți preoți de la catedrală și de la Seminar. În afară de Liturghii, predici, rugăciuni, cântece și procesiune prin oraș, în ziua de joi, 2 decembrie, s-a ținut un recital "Ave Maria" al corurilor celor trei parohii din Iași. Principalele Liturghii și momentele de rugăciune au fost transmise în direct la Radio Maria.
Procesiunea de pe străzile din centrul Bacăului (8 decembrie) a fost condusă de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Icoana a fost adusă cu ocazia hramului bisericii. La primire și la Liturghia de hram a fost prezent PS Petru Gherghel. O inițiativă interesantă la Bacău a fost campania de strângere de alimente pentru săracii din parohie. În fața icoanei, credincioșii au adus sacoșe cu alimente care, în ajunul Crăciunului, au fost împărțite nevoiașilor de către membrii Centrului de Îngrijire la Domiciliu.
La Barticești, cu această ocazie s-au organizat misiuni populare încheiate cu o Liturghie prezidată de episcopul diecezei. Predicatorul, pr. Iacob Stolnicu, a vorbit despre necesitatea reînnoirii, a rugăciunii, despre mâinile protectoare și exemplul de mamă al sfintei Fecioare Maria pentru fiecare, "pentru ca prin noi familia să se redescopere pe sine și pe Dumnezeu". Misiuni populare în timpul Adventului au fost și la Lilieci (predicator pr. Petru Vernică).
La primirea icoanei în Suceava a participat episcopul diecezei. Aici s-a făcut procesiune prin oraș și la primire și la plecare.
Copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria, "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia), icoana Maicii Domnului de la Cacica este veche (începutul secolului al XVII-lea). Având dimensiunile de 86x60 cm, icoana reprezintă pe preasfânta Fecioară Maria ținând în brațe pe pruncul Isus. Pictura pe pânză este acoperită cu un basorelief din lemn aurit și argintat, lăsând să se vadă fețele și palmele lui Isus și ale Maicii Domnului. Maria și Isus au pe cap coroane. Mâna dreaptă a Fecioarei este îndreptată către Isus, ca și cum ar spune: "Faceți tot ce el vă zice!". Cu mâna stângă, pruncul Isus strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată în semn de binecuvântare. Icoana a ajuns la Cacica pentru prima dată în urmă cu mai bine de 200 de ani, odată cu polonezii veniți pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite în zonă.
Pr. Cornel Cadar