Oricine iubește (cu adevărat) este născut din Dumnezeu
Se vorbește mult și în diferite feluri despre dragoste. În limbajul tinerilor sunt multe expresii care ating această realitate, mass-media este plină de referințe la acest "concept", începând de la o banală publicitate și până la talk-show-rile de "specialitate". Din păcate asistăm la o banalizare a unei "minuni" care este de origine divină și care are menirea de a aduce fericirea în viața omului. Ceea ce de unii, în mod eronat, este numit iubire, aduce mai multă suferință decât multe alte tragedii. Uneori se pare că asistăm la o junglă a relațiilor, în special între bărbați și femei. Cu toate acestea mulți tineri, mai mulți decât se crede, visează la iubirea adevărată și doresc să o trăiască din plin.
Iubirea adevărată vine de la Dumnezeu și cel care iubește este născut din Dumnezeu. Sfântul evanghelist Ioan spune atât de frumos și profund: "Iubiților, să ne iubim unii pe alții pentru că iubirea este de la Dumnezeu și oricine iubește este născut din Dumnezeu și-l cunoaște pe Dumnezeu... Noi am cunoscut și am crezut în iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi. Dumnezeu este iubire și cine rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu, iar Dumnezeu rămâne în el... Noi iubim pentru că el ne-a iubit mai întâi" (1In 4,7-8.16.19-20). Dacă se pornește de la această premisă există toate șansele ca o relație de iubire să fie adevărată, sinceră și înălțătoare. Dacă nu se conștientizează faptul că iubirea nu este o "invenție" umană, că nu este o cucerire personală și nu poate fi înțeleasă după propriul plac, atunci există riscul de a fi instrumentalizată, de a face din ea ceea ce dorește egoismul fiecărei persoane.
Considerând ceea ce am spus până acum, este evidentă o concluzie: nimeni nu poate să iubească cu adevărat o persoană dacă nu îl iubește pe Dumnezeu. Papa Benedict al XVI-lea explică foarte clar lucrul acesta în Enciclica Deus caritas est: "Întâlnirea cu manifestările vizibile ale iubirii lui Dumnezeu poate să trezească în noi un sentiment de bucurie, care se naște din experiența de a fi iubit de cineva. Dar această întâlnire implică și voința noastră și inteligența noastră. Recunoașterea lui Dumnezeu cel viu este o cale spre iubire și da-ul voinței noastre în fața voinței sale unește inteligența, voința și sentimentul în actul totalizator al iubirii". Iubirea lui Dumnezeu deschide calea spre iubirea aproapelui, pentru că atunci când îl iubesc pe Dumnezeu și mă las iubit de el, continuă Sfântul Părinte, "învăț să privesc cealaltă persoană nu doar cu ochii și sentimentele mele, ci în perspectiva lui Isus Cristos. Prietenul său este prietenul meu. Dincolo de aparența exterioară a celuilalt, se ivește așteptarea sa interioară pentru un gest de iubire, pentru un gest de atenție... Eu văd cu ochii lui Cristos și pot să dăruiesc celuilalt mult mai mult decât lucrurile exterioare care îi sunt necesare: pot să-i dăruiesc privirea dragostei de care are nevoie. Aici se arată interacțiunea necesară dintre iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui...".
Tot ceea ce am spus până acum pare să fie foarte filozofic sau foarte teoretic, dar dacă ne asumăm curajul de a analiza modul nostru de a iubi, ne dăm seama că trebuie să dăm răspunsul la întrebarea: De unde pornește iubirea mea? Ce caută? Unde vrea să ajungă? Dacă găsim aceste răspunsuri evităm să fie banală sau chiar distrugătoare ceea ce numim noi "iubire".
Pr. Felix Roca