Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Ajutați-mă să vă ajut!

Copiii noștri nu știu să facă altceva decât să stea în fața calculatorului! Abia veniți de la școală, cu aceleași haine, fără să mănânce neapărat ceva, aruncă ghiozdanul la întâmplare și se așază la calculator. Eu nu știu ce fac, pentru că nu mă pricep, dar îi simt că nu sunt bine!

De când le-am cumpărat calculatorul nu mai am cu cine vorbi; nu mă mai ajută și nu mă mai ascultă nimeni. În schimb am liniște. Nu se mai ceartă între ei, nu mai țipă unul la altul. Dar poate fi acesta un câștig? E ca și cum aș fi de una singură în casă. Doar soțul mai rupe tăcerea când îmi povestește cu haz ceea ce s-a întâmplat la serviciu pe parcursul zilei.

Ceea ce mă înspăimântă însă cel mai mult la copiii noștri nu e atât calculatorul în sine sau faptul că petrec mult timp în fața lui, ci lipsa de perspectivă. Ce viitor pot avea în condițiile în care propriu-zis nu fac altceva decât să miște săgeata aceea în stânga și în dreapta pe monitor, să intre pe diverse situri, să joace tot felul de jocuri etc.?

Întrebarea mi-am pus-o într-una dintre zile când l-am rugat pe băiatul mai mare să ducă gunoiul la tomberon. "Unde e tomberonul", m-a întrebat el nevinovat? "Cum, unde e tomberonul? Tu nu ai mai fost până acum la tomberon?" "Nu, mi-a răspuns sec. Tu ai dus mereu gunoiul. De unde să știu eu unde trebuie să-l duc?"

L-am chemat pe cel de-al doilea copil și i-am făcut cunoscută aceeași rugăminte. "Să-l ducă fratele mai mare, a replicat el, eu nu știu unde trebuie dus". Cu alte cuvinte, același răspuns!

Trebuia să mă înspăimânt, nu atât de lipsa lor de voință în a face un gest simplu, dar pentru că ei, deși mari, nu știau nici măcar unde este tomberonul. Iar vina era a mea, e sigur!

"Bine, le-am spus, duc eu gunoiul la tomberon, voi, în schimb, aranjați-vă cămășile pe umeraș și puneți-le în dulap". La întoarcere însă am constatat că nu au făcut nimic din ceea ce le-am spus, motivându-mi din nou că nu știau de unde să ia umerașul. Aceasta a pus capac!

Nu ei erau vinovați, ci noi, părinții lor, pentru că mereu ne-am spus "Sunt copii! O să facă ei de toate când vor fi mari!" Dar cum să facă de toate când vor fi mari dacă de mici noi nu-i punem să facă nimic?

Nici la Liturghia de duminică nu-i îndemnam să meargă, lăsând-o la latitudinea lor. "O să aleagă ei dacă să meargă sau nu", mi-am spus în ignoranța mea!

Dar faptul că nu știau unde este tomberonul, asta, mai mult decât m-a iritat, m-a intrigat. Era vina mea și a soțului, pentru că noi i-am obișnuit astfel, de aceea, tot noi trebuia să intervenim pentru a schimba măcar ceea ce mai era posibil.

Am așteptat să revină de la serviciu, am discutat împreună cele întâmplate, apoi am decis. Nimic nu mai trebuia să fie ca înainte. Calculatoarele trebuiau deschise doar dacă se făcea dovada necesității căutării vreo unui material legat de școală. Copiii au fost implicați în mod direct în bunul mers al familiei: ajutau la făcut curat, la pregătit cina, pentru că la prânz erau la școală, făceau cumpărăturile de rigoare ale casei, iar duminica, cu toții am început să mergem la Liturghie. Așa cum hrana materială nu era o opțiune, la fel trebuia să devină și hrana sufletească.

Treptat mi-am dat seama cât de important e ca, încă de mici, copiii să fie implicați în bunul mers al casei și al familiei. Doar așa își pot pune în practică înclinațiile naturale spre o meserie și își pot educa în sens pozitiv caracterul. Astfel învață că în viață se poate întâmpla să și greșești și mai ales că trebuie să ceri iertare dacă ai greșit. Astfel învață respectul pentru părinți, pentru educatori, dar și respectul de sine. Învață că, având un trup, vin de la cineva care i-a ajutat să intre în această lume și care i-a iubit cu o iubire infinită. În acest fel și noi ca părinți, pe lângă ajutorul pe care îl putem avea din partea lor, îi pregătim pentru viitor, un viitor care, mai ales în condițiile de astăzi, pare atât de incert. Dar dacă toți părinții ar înțelege ceea ce am înțeles noi... și anume strigătul nestrigat al copiilor noștri: "Ajutați-ne să vă ajutăm!", atunci sunt convinsă că și viitorul lor, ca și al nostru, ar fi altfel. (Eugenia)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat