- Constructii în dieceza - |
O nouă biserică în Satul Nou (Bacău)
Localitatea Satu Nou este componenta cea mai mare a comunei Pârgărești, județul Bacău, situată pe dealurile din dreapta râului Trotuș, la jumătatea drumului județean 116, care leagă orașul Târgu Ocna de comuna Oituz (Grozești). Satul se face cunoscut, în documentele vremii, pentru prima dată în anul 1850 cu 151 de credincioși. Comunitatea numără în prezent 470 de case: 349 de familii întregi și 121 de văduvi, cu 1.631 de suflete.
Parohia "Sfântul Mihai" a luat ființă prin decretul episcopal nr. 1984/7 aprilie 1968. Până la această dată localitatea era filiala Parohiei Oituz. Biserica veche a satului a fost construită în anul 1890, dar din vestigiile din lemn și lut, nu mai poate fi văzut nimic astăzi. După Primul Război Mondial, credincioșii au ridicat o biserică din cărămidă, însă nici despre ea nu sunt prea multe date. În primele zile din luna iunie 2002, în timpul săpăturilor pentru biserica nouă, s-a descoperit în fundația veche a bisericii un document datat la 2 iulie 1925, care luminează cercetările noastre istorice. La acea dată, în prezența primarului comunei Bogdănești și a unei mulțimi de săteni evlavioși, decanul de Trotuș, pr. Nazareno Cipolloni, împreună cu parohul de Oituz, pr. A. Florea, au sfințit piatra de temelie a bisericii din Satu Nou, cu hramul Sfântul Mihail Arhanghelul. În acei ani comunitatea număra 125 de gospodării, eforturile au fost mari, unii au vândut câmpuri și vite pentru construirea bisericii, iar meșterii care au condus lucrările erau veniți din Italia. Biserica avea lungimea de 28 m, lățimea de 13 m, iar turnul la vârful crucii 32 m.
Timpurile au fost vitrege, a trecut al Doilea Război Mondial, au fost cutremure, au fost perioade triste de încercare, dar și timpuri frumoase și rodnice pentru credința oamenilor din aceste locuri, unii au suferit mult pentru credință, dar în toate acestea se verifică sufletul și inima celor puternici în credință. Credința înaintașilor se vede foarte bine în încercarea actuală de zidire a bisericii noi.
După anul 1990 expertiza de specialitate a arătat nesiguranța zidurilor: crăpături pronunțate (se vedea prin perete), fisuri la ferestre și în fundație, din tavan cădea tencuiala și în timpul celebrărilor, iar turnul era înclinat, cu o deviație la vârf de peste 1,5 m.
În toamna anului 1998, împreună cu credincioșii am solicitat un proiect de biserică nouă. Viorica Novac, arhitect, a realizat proiectul, însă am trăit amânări succesive din cauza lipsurilor. În primăvara anului 2002 am obținut autorizație de demolare și autorizație de construcție. Credincioșii au contribuit atât financiar, cât și cu zile de muncă. Am fost foarte uniți și până la sfârșitul anului 2002, fundația era deja turnată. În anii următori am ridicat puțin câte puțin zidurile bisericii noi. Am fost ajutați de vizitele, încurajările și binecuvântările episcopilor noștri și de generozitatea câtorva persoane din țară și străinătate. Acum, după nouă ani de muncă, biserica este ridicată și acoperită, izolată și tencuită, ferestrele sunt montate și lucrăm la interior. Dimensiunile bisericii sunt proporționale cu numărul credincioșilor: 40 m lungime, 20 m lățime și 55 m înălțime.
Suntem conștienți că resursele noastre umane și financiare sunt limitate, iar zidirea unei biserici e opera cerului, concretizată și făcută vizibilă și prin credința noastră. Avem încredere că Dumnezeu va finaliza lucrarea sa și prin slăbiciunea mâinilor noastre. Pe lângă munca de ridicare a bisericii din cărămidă, continuăm eforturile pentru Biserica vie a sufletelor. Cerem zilnic de la Dumnezeu, prin mijlocirea sfinților noștri patroni, ca lucrările să fie binecuvântate, iar cei de bunăvoință să obțină mulțumirea sufletească pentru eforturile depuse.
Pr. Serafim Romila