Ioan Paul al II-lea
Cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, vorbește într-un interviu despre procesul de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea. Prezentăm în continuare o parte a acestui interviu realizat de Nicola Gori.
- Cauza de beatificare s-a încheiat aproape în timp record. Rapiditatea nu a fost în dauna rigorii și acurateței, nu atât procedurale, cât mai ales în posibila judecată a unui personaj complex?
Este adevărat că a fost foarte rapidă cauza, însă a avut două facilitări. Prima a fost faptul că Benedict al XVI-lea a acordat imediat dispensa de cei cinci ani de așteptare stabiliți. Deci cauza a început aproape imediat după moartea lui Ioan Paul al II-lea. A doua a fost un fel de linie preferențială: având derogarea, cauza a fost fără o listă de așteptare în față, motiv pentru care a putut să înainteze fără impedimentul altor proceduri aflate în desfășurare. Acuratețea, care a fost maximă, s-a unit cu o mare atenție, o mare profesionalitate din partea postulaturii în pregătirea așa-numitei Positio, cu privire la exercitarea eroică a virtuților și cu privire la viață și în pregătirea răspunsurilor la eventuale obiecții, motiv pentru care, la 19 decembrie 2009, papa a putut să semneze decretul despre virtuțile eroice. Apoi a început examinarea minunii. Minunea a fost studiată cu mare atenție și pentru că asupra ei exista o mare presiune mediatică. Medicii, fie francezi, fie italieni, nu au grăbit în nici un fel timpii și au supus totul la o aprofundare atentă.
- Care a fost minunea?
În mod specific e vorba de vindecarea de boala Parkinson a sorei franceze Marie Simon Pierre Normand, călugăriță din Institut des Petits Soeurs des Maternités Catholiques. Boala i-a fost diagnosticată în anul 2001 de medicul curant și apoi de alți specialiști. Sora a primit îngrijirile respective, care, desigur, în loc să o vindece îi atenuau doar în parte durerile. La vestea morții papei Wojtyla, sora Marie și surorile din institut au început să invoce mijlocirea lui pentru vindecare. La 2 iunie 2005, obosită și oprimată de dureri, călugărița a manifestat superioarei intenția de a fi scutită de munca profesională de infirmieră. Însăși superioara a invitat-o să se încreadă în mijlocirea lui Ioan Paul al II-lea și să se roage. Sora a petrecut o noapte liniștită. La trezire s-a simțit vindecată. Au dispărut durerile și nu simțea nici o înțepenire în articulații. Era ziua de 3 iunie 2005, solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus. Sora Marie a întrerupt imediat tratamentele și a mers la medicul curant care a constatat vindecarea.
- Ce se poate răspunde celor care ridică obiecții cu privire la oportunitatea unei beatificări așa de rapide a unui pontif?
Nu e vorba de o beatificare rapidă. Itinerarul a respectat toate capcanele procesului, așa cum sunt aplicate și la celelalte cauze. Facilitările despre care vorbeam înainte au permis această accelerare a itinerarului. Cred că a fost oportun, pentru că valul de emoție trezit înlăuntrul și în afara Bisericii, datorită morții lui Ioan Paul al II-lea, a revelat că lumea privea la acest papă cu o simpatie și o iubire extraordinare.
- Care este exemplul deosebit de sfințenie pe care Ioan Paul al II-lea l-a lăsat Bisericii și societății contemporane?
În mod esențial a lăsat două atitudini. Prima este o mare credință în prezența lui Dumnezeu în istorie, pentru că întruparea este eficace, învinge răul: harul prezenței euharistice a Domnului depășește toate barierele și regimurile antiumane. Karol Wojtyla a trăit regimurile nazist și comunist și a văzut implozia și distrugerea amândurora. A doua atitudine este marele său spirit misionar. Călătoriile papei erau activitate misionară adevărată și proprie. Ajungea până la marginile pământului pentru a vesti evanghelia lui Cristos.
Traducere de Mihai Patrașcu