Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ioan Paul al II-lea

Cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, vorbește într-un interviu despre procesul de beatificare a papei Ioan Paul al II-lea. Prezentăm în continuare o parte a acestui interviu realizat de Nicola Gori.

- Cauza de beatificare s-a încheiat aproape în timp record. Rapiditatea nu a fost în dauna rigorii și acurateței, nu atât procedurale, cât mai ales în posibila judecată a unui personaj complex?

Este adevărat că a fost foarte rapidă cauza, însă a avut două facilitări. Prima a fost faptul că Benedict al XVI-lea a acordat imediat dispensa de cei cinci ani de așteptare stabiliți. Deci cauza a început aproape imediat după moartea lui Ioan Paul al II-lea. A doua a fost un fel de linie preferențială: având derogarea, cauza a fost fără o listă de așteptare în față, motiv pentru care a putut să înainteze fără impedimentul altor proceduri aflate în desfășurare. Acuratețea, care a fost maximă, s-a unit cu o mare atenție, o mare profesionalitate din partea postulaturii în pregătirea așa-numitei Positio, cu privire la exercitarea eroică a virtuților și cu privire la viață și în pregătirea răspunsurilor la eventuale obiecții, motiv pentru care, la 19 decembrie 2009, papa a putut să semneze decretul despre virtuțile eroice. Apoi a început examinarea minunii. Minunea a fost studiată cu mare atenție și pentru că asupra ei exista o mare presiune mediatică. Medicii, fie francezi, fie italieni, nu au grăbit în nici un fel timpii și au supus totul la o aprofundare atentă.

- Care a fost minunea?

În mod specific e vorba de vindecarea de boala Parkinson a sorei franceze Marie Simon Pierre Normand, călugăriță din Institut des Petits Soeurs des Maternités Catholiques. Boala i-a fost diagnosticată în anul 2001 de medicul curant și apoi de alți specialiști. Sora a primit îngrijirile respective, care, desigur, în loc să o vindece îi atenuau doar în parte durerile. La vestea morții papei Wojtyla, sora Marie și surorile din institut au început să invoce mijlocirea lui pentru vindecare. La 2 iunie 2005, obosită și oprimată de dureri, călugărița a manifestat superioarei intenția de a fi scutită de munca profesională de infirmieră. Însăși superioara a invitat-o să se încreadă în mijlocirea lui Ioan Paul al II-lea și să se roage. Sora a petrecut o noapte liniștită. La trezire s-a simțit vindecată. Au dispărut durerile și nu simțea nici o înțepenire în articulații. Era ziua de 3 iunie 2005, solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus. Sora Marie a întrerupt imediat tratamentele și a mers la medicul curant care a constatat vindecarea.

- Ce se poate răspunde celor care ridică obiecții cu privire la oportunitatea unei beatificări așa de rapide a unui pontif?

Nu e vorba de o beatificare rapidă. Itinerarul a respectat toate capcanele procesului, așa cum sunt aplicate și la celelalte cauze. Facilitările despre care vorbeam înainte au permis această accelerare a itinerarului. Cred că a fost oportun, pentru că valul de emoție trezit înlăuntrul și în afara Bisericii, datorită morții lui Ioan Paul al II-lea, a revelat că lumea privea la acest papă cu o simpatie și o iubire extraordinare.

- Care este exemplul deosebit de sfințenie pe care Ioan Paul al II-lea l-a lăsat Bisericii și societății contemporane?

În mod esențial a lăsat două atitudini. Prima este o mare credință în prezența lui Dumnezeu în istorie, pentru că întruparea este eficace, învinge răul: harul prezenței euharistice a Domnului depășește toate barierele și regimurile antiumane. Karol Wojtyla a trăit regimurile nazist și comunist și a văzut implozia și distrugerea amândurora. A doua atitudine este marele său spirit misionar. Călătoriile papei erau activitate misionară adevărată și proprie. Ajungea până la marginile pământului pentru a vesti evanghelia lui Cristos.

Traducere de Mihai Patrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat