Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Pr. Iosif Gabor

Preotul franciscan Iosif Gabor s-a născut la Tămășeni la 1 aprilie 1922 și a urmat studiile teologice, cu întrerupere, la Seminariile din Hălăucești, Luizi-Călugăra și Oradea. A fost hirotonit la 8 decembrie 1954 la Oradea, activând apoi la catedrala "Sfântul Iosif" din București și în parohiile Adjudeni, Galați, Fărcășeni, Cotnari, Nisiporești, Frumoasa, Izvoare (IS), Luizi-Călugăra și Barați. A murit la 4 noiembrie 1988, fiind înmormântat la Luizi-Călugăra.

Pr. Iosif Gabor este autorul unei opere științifice impresionante - circa 101 titluri de lucrări - în care tratează subiecte de istoria Bisericii Catolice din Moldova și Valahia.

În anul 1949 a fost arestat de Securitate și deferit Tribunalului Militar Galați care l-a condamnat la patru ani de închisoare corecțională pentru "uneltire contra ordinii sociale". Motivul arestării era acela că Securitatea îl bănuia că ar fi luat parte în anii 1948-1949 la difuzarea manifestului anticomunist redactat de organizația "Partizanii României Creștine" din Sagna.

A fost încarcerat în penitenciarele din Bacău, Galați și Poarta Albă.

În anul 1957, Securitatea i-a deschis dosar de urmărire informativă, deoarece îl suspecta de legături cu unii preoți greco-catolici, dar și cu preoți romano-catolici din Roma (Italia), prin intermediul Legației Italiei la București.

În perioada următoare va fi acuzat de păstrarea unor legături cu surori franciscane și cu grupul preoților din lotul de arestați Albert-Dămoc-Budău. De asemenea, va fi acuzat că l-a ajutat pe ep. Ioan Ploscaru, care deținea literatură religioasă ("Predicile" lui Colombo, "Ordo" ș.a.), și că a redactat unele lucrări de spiritualitate destinate preoților și măicuțelor ("Popas", "Tu ești preot în veci" ș.a.).

Supravegherea informativă permanentă și teama de a fi arestat din nou l-a determinat pe pr. I. Gabor să distrugă, prin ardere, unele manuscrise, inclusiv trei albume de fotografii. De asemenea, în anul 1962, pr. Gabor a fost anchetat în cazul procesului lotului Albert-Dămoc-Budău, iar un an mai târziu, Securitatea i-a închis dosarul individual pe motiv că nu existau suficiente probe pentru a fi arestat.

Dosarul de urmărire informativă a fost redeschis în anul 1979, în contextul izbucnirii scandalului legat de publicarea în Italia a unui articol în care era descrisă situația Bisericii Catolice din Moldova, pr. I. Gabor fiind suspectat - eronat - de a fi autorul articolului în cauză. Totodată, Securitatea era la curent cu faptul că cel urmărit întocmise în perioada respectivă un dicționar al localităților catolice din Moldova, dar și numeroase monografii dedicate unor parohii catolice din Moldova și Valahia, lucrări pe care securiștii le etichetaseră inițial drept "scrieri cu conținut ostil la adresa orânduirii noastre socialiste".

Din nou, dosarul va fi închis în anul 1985, dată la care aceiași securiști trăgeau concluzia că "scrierile pr. I. Gabor au un conținut corect și se bazează pe realitatea istorică".

Privitor la faptul că în timpul vieții sale pr. I. Gabor nu și-a publicat lucrările istorice, se pare că acest lucru a fost cauzat de propria sa decizie de a fi precaut, așa cum rezultă dintr-un document din anul 1979 în care un ofițer relata următoarele: "Nu dorește să publice lucrările. Scrierile sale sunt pentru posteritate!". Aceeași atitudine de precauție l-a determinat să refuze întocmirea unei lucrări dedicate preoților catolici care au suferit prigoana închisorilor comuniste.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat