Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Gânduri pentru Postul Mare

Să privim la crucea lui Cristos

Căile lui Dumnezeu sunt deseori diferite de cele ale oamenilor. Creatura își fixează un anumit drum de urmat pentru a avea o viață fericită, dar de multe ori intervin evenimente neașteptate. Planurile noastre sunt de multe ori întrerupte, întrucât la diferite intersecții apare o cruce pe care, uneori, trebuie să o ducem tot restul vieții noastre. Acolo unde, din nefericire, s-a întâmplat un accident rutier, oamenii implantează o cruce, ca să-și aducă aminte de acel tragic incident.

În viața noastră suntem invitați să privim la Cristos și să purtăm crucea împreună cu el. Nu trebuie să așteptăm minuni imediate, ca și cum am dispune de viața noastră. Acest fapt s-a întâmplat cu ucenicii lui Cristos, care, călătorind și predicând evanghelia, așteptau să se întâmple minuni imediate și să se instaureze pe pământ împărăția lui Dumnezeu. În viața noastră privind deseori crucifixul simțim o ameliorare, simțim cu adevărat un timp de har. Poporul ales, după 40 de ani de pribegie prin pustiu, a devenit poporul care l-a lăudat și preamărit pe Dumnezeu. După 40 de zile de pocăință putem să ne punem și noi această întrebare legitimă: Cine este acest Cristos și ce reprezintă el pentru viața mea?

Pe parcursul pelerinajului pe care îl facem pe acest pământ este foarte important să găsim un loc special, un timp pentru a ne lăsa pătrunși de privirea lui Cristos. Îmi aduc aminte cu plăcere de anii copilăriei mele, când în Postul Mare bunicii îmi arătau un colț deosebit din locuința lor: locul unde era așezată o cruce. Lângă aceasta era mereu o floare sau niște ramuri de salcie rămase din Duminica Floriilor. De multe ori în timpul zilei priveau cu admirație spre acel loc și vorbeau în șoaptă cu Cristos prin intermediul rugăciunii. O privire destul de simbolică pe care ei o îndreptau spre Cristos ori de câte ori aveau ocazia în timpul zilei.

În Vinerea Sfântă auzim la celebrarea liturgică aceste cuvinte: "Iată lemnul crucii...". În acest timp al Postului Mare suntem invitați mai mult decât altădată să privim îndelung spre crucea pe care a fost răstignit Isus. Dacă se dorește, putem intra în dialog cu cel răstignit. Această conversație este condiționată de modul în care reușim să poziționăm viața noastră personală față de acest crucifix. Poate există în locuința noastră o cruce care să ne facă să privim mai des chipul lui Cristos, poate mai des decât o făceam până acum. Putem pune și noi o floare, putem aprinde o lumânare, putem chiar să luăm această cruce în mână și să o privim mai de aproape. Fără prea multe cuvinte sau gesturi putem să dăm de înțeles că vrem să fim și să rămânem aproape de crucea lui Isus.

În iconografia creștină avem numeroase exemple unde sfinții sunt reprezentați cu crucea în mână, fiind în dialog cu Cristos. Când acești sfinți priveau spre Cristos se simțeau mult mai întăriți sufletește și plini de harul lui Dumnezeu. Dacă ne gândim la sfântul Ioan al Crucii vedem cât de importantă a fost crucea în viața sa. Citim în viața sfântului Ignațiu de Loyola: "Cu cel răstignit putem vorbi mult mai bine decât cu un prieten bun". Aceste exemple ne pot duce la dorința de a-l întâlni mai des pe Cristos. Trebuie să căutăm timpuri liniștite, unde dialogul cu Cel Răstignit să poată avea loc cât mai des pe parcursul Postului Mare.

Pr. Iosif Antoci



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat