Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

SRUC 2011. Creștinii din Ierusalim invită la rugăciune

Drumul de rugăciune pentru unitatea creștinilor, marcat într-un mod accentuat de Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor (SRUC), este susținut prin textele oferite în fiecare an de un grup dintr-o anumită țară. Textele pentru acest an, au fost pregătite de către un grup de responsabili creștini din Țara Sfântă. Când vorbim despre acest grup trebuie să avem în vedere trei realități. Mai întâi, Ierusalimul poate fi considerat mama tuturor Bisericilor, pentru că de aici a pornit creștinismul pentru întreaga omenire. Apoi, aici avem prezente multe comunități istorice, cum ar fi: Biserica Romano-Catolică, Biserica Ortodoxă (care aparține de Grecia), Biserica Melchită (Greco-Catolică), Biserica Siriacă, Biserica Coptă, Biserica Maronită, Biserica Armeană. Toate acestea sunt Biserici vechi, cu niște experiențe care pot fi lecții de conviețuire pentru creștinii de azi; să mai spunem că mulți dintre creștinii din aceste locuri își au rădăcinile chiar din perioada apostolică. În al treilea rând, creștinii din această zonă, datorită situației grele în care își trăiesc credința lor, ne pot oferi o reflecție matură despre propria lor situație. Bisericile din Ierusalim ne fac să întrevedem actualmente ce înseamnă a lupta pentru unitate, inclusiv în marile dificultăți. Ne arată că această chemare la unitate poate să meargă mult dincolo de cuvinte și să ne orienteze într-adevăr spre un viitor care să ne facă să dorim mai mult unitatea care era între apostoli în primele zile după Rusalii.

Întâlnirea grupului pregătitor internațional a avut loc în Mănăstirea "Sfântul Cristogal de Saydnaya", în Siria. Din comisia care a alcătuit textele, a făcut parte și patriarhul latin emerit al Ierusalimului, Preafericirea sa Michel Sabbah.

Textele propuse în acest an au ca moto un verset din Faptele apostolilor "Uniți în învățătura apostolilor, în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii și în rugăciune". Pornind de la acest verset ne dăm seama că se dorește construirea unității pe cei patru piloni pe care se baza viața apostolilor: importanța cuvântului, caritatea, Euharistia și rugăciunea continuă.

Creștinii din Ierusalim cer fraților lor din toată lumea ca în Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor să se roage cu ei și pentru ei ca să ajungă la ceea ce aspiră în materie de libertate și demnitate. Iar noi toți sperăm ca valorile evanghelice să aibă prioritate în munca tuturor celor care poartă azi numele de creștin.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat