Anna Maria Adorni
Sr. Anna Maria Adorni a fost declarată fericită în ziuade 3 octombrie 2010, în catedrala din Parma. Liturghia beatificării a fost celebrată de cardinalul Angelo Amato. La eveniment a fost prezent și un grup de pelerini din Dieceza de Iași.
Fericita Anna Maria Adorni a fost un exemplu de soție, mamă, persoană consacrată și fondatoare. Rămasă văduvă, și-a consacrat viața lui Dumnezeu și celor marginalizați.
S-a născut la 19 iunie 1805, la Fivizzanno (Ms-Italia), un orășel de munte. De mică a rămas orfană de tată. Din cauza situației financiare pleacă la Parma împreună cu mama ei. Simte chemarea la viața consacrată, însă, la insistențele mamei, renunță la această dorință și se căsătorește. Alături de soțul ei a trăit într-un climat de seninătate și de credință. Armonia tinerei perechi n-a trecut neobservată doamnelor aristocrate. "Care este secretul?", se întrebau ele pline de admirație. Ea răspundea cu simplitate: "Ajunge să iubești. Toți soții ar fi buni, dacă soțiile lor ar fi răbdătoare și gata să-i mulțumească în tot ceea ce nu este rău".
Ca mamă, a trăit multe momente de suferință ori de câte ori a pierdut rând pe rând, la vârste fragede, cinci dintre cei șase copii. Doar Poldino a mai rămas cu ea. Toți au murit de aceeași boală. Chiar și soțul avea să moară de această boală nemiloasă și necunoscută la acea vreme, pentru care nu existau medicamente; astăzi o numim tuberculoză.
După moartea soțului, după multă durere și suferință, la sfatul duhovnicului, se dedică deținutelor din închisoarea pentru femei din Parma - un loc de mare suferință pentru răufăcătoarele din țară, tinere și chiar minore acuzate de hoții, desfrâu și pruncucideri. Mizeria morală și materială din închisoare a atins-o profund. În scrierile ei găsim următoarele rânduri: "Mergând prin închisoare, sufletul meu a fost copleșit de durere. Nu mă lăsa inima să văd cum pier atâtea suflete". Cu lacrimi în ochi se ruga pentru salvarea sufletelor, iar când vizita deținutele, le era soră și mamă, le asculta, le îndruma. În scurt timp multe dintre acele femei s-au căit pentru greșelile lor. În închisoare au început să răsune cântece sfinte și rugăciuni în loc de certuri și violențe. Directorul declara: "Această închisoare s-a transformat într-o adevărată mănăstire".
Dorința ei de a se consacra cu totul lui Dumnezeu a fost ascultată la 1 mai 1857 când a fondat Congregația "Slujitoarele Preacuratei de Parma", pentru a mărturisi milostivirea lui Dumnezeu și maternitatea Mariei.
Faima sfințeniei sale era răspândită încă din timpul vieții. Oameni din toate părțile veneau să o viziteze, să-i ceară sfaturi și să mijlocească pentru ei. Fericitul Guido Maria Conforti - fondatorul misionarilor saveriani - a cerut mijlocirea ei când era seminarist. A fost amânat de la sfințirea ca preot din cauza unei boli. Fericita îl asigură: "Vei deveni preot și episcop".
Sfârșitul vieții ei a fost marcat de suferințe fizice care se agravau. Înainte de plecarea ei din lume surorile plângeau. Ea le încuraja astfel: "Nu vă fie frică fiicele mele: cel care ne-a ajutat până acum, va continua opera de mântuire". A murit la 7 februarie 1893.
Urna cu relicvele fericitei Anna Maria Adorni se află în capela surorilor din casa mamă, Parma (Italia). La intrarea în capelă se găsește chipul fericitei, însoțit de cuvintele ei: "Să nu se micșoreze în voi încrederea în providență".
"Slujitoarele Preacuratei de Parma", Comunitatea din Târgu Ocna