Figuri ilustre. Pr. Gheorghe Patrașcu
Născut la Buruienești, la 30 septembrie 1913, a studiat la Seminarul Franciscan de la Hălăucești și la Academia Teologică "Sfântul Bonaventura" din Luizi-Călugăra. A fost sfințit preot la 4 aprilie 1937 la Luizi-Călugăra, activând apoi ca profesor la Seminariile din Hălăucești și Luizi-Călugăra, precum și în parohiile Luizi-Călugăra, Bârgăuani, Focșani, Târgu Trotuș și Hălăucești. După pensionare a activat ca spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, iar după anul 1989 a îndeplinit funcția de magistru de novici pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali. A murit la 11 februarie 1995, fiind înmormântat la Luizi-Călugăra.
La 25 martie 1949 a fost arestat de Securitate pentru delictul de "uneltire contra ordinii sociale", fiind anchetat și torturat de ofițerii de securitate Ceia, Kaufman, Selzer și Vulcescu. Același tratament i-a fost aplicat și la București. Unul dintre motive era acela de a-l determina să semneze o declarație falsă potrivit căreia ar fi primit de la ep. Anton Durcovici ordinul de a constitui la Luizi-Călugăra faimoasele "gărzi parohiale" de apărare a preoților.
Târziu, în anul 1973, pr. Patrașcu recunoștea în mod public pentru prima dată grava sa problemă de conștiință, detaliată de altfel și în lucrarea sa de memorii intitulată "Zile de încercare și de har".
Printre cauzele arestării în anul 1949 s-a aflat primirea prin poștă a unei copii după celebru manifest anticomunist intitulat "Frați români și buni creștini", redactat de luptătorii anticomuniști de la Sagna, organizați în Asociația "Partizanii României Creștine".
Prin Sentința nr. 695/30 august 1950, Tribunalul Militar Galați l-a condamnat la 11 ani de muncă silnică pentru "activitate dușmănoasă desfășurată sub masca cultului catolic". Prin decizia nr. 3507/1950, Curtea Militară de Casare și Justiție i-a redus pedeapsa la 9 ani de temniță grea.
A urmat pentru pr. Patrașcu calvarul închisorilor politice comuniste - Bacău, București, Sighetu Marmației, Galați, Poarta Albă, Canal, "Peninsula", Râmnicu Sărat.
La 10 martie 1958 a fost eliberat, dar o Comisie Militară a M.A.I. a dispus trimiterea sa cu "domiciliu obligatoriu" la Lățești, în Bărăgan, pe motiv că reprezenta un pericol pentru regimul comunist din România prin trecutul său anticomunist (îi îndemnase pe credincioși să nu citească broșuri comuniste care propagau ura față de Biserică, încurajându-i totodată să păstreze cu orice risc fidelitatea față de Sfântul Scaun).
La Lățești i-a fost deschis un dosar individual de urmărire informativă, deoarece fusese semnalat că primea ajutoare materiale de la unii preoți și laici din Moldova și că purta corespondență cu unii preoți români stabiliți la Roma.
De menționat faptul că autoritățile comuniste i-au permis să amenajeze la Lățești o capelă catolică (1960-1964).
A fost eliberat la 10 aprilie 1964, după aproape 15 ani de detenție comunistă, fără însă a scăpa definitiv de șicanele și presiunile din partea Securității. Motivul era bănuiala că deținea funcția de superior al OFMConv. și că se afla în contact cu un alt mare luptător anticomunist, ep. Ioan Duma. Târziu, în anul 1976 i-a fost închis dosarul de urmărire informativă, deoarece securiștii au ajuns la concluzia că pr. Patrașcu, bătrân și bolnav, nu mai desfășura "activitate ostilă orânduirii noastre de stat". Va rămâne însă în "supraveghere informativă", până la evenimentele din decembrie 1989.
Dr. Dănuț Doboș