Frumusețea vieții consacrate
Prezentarea Domnului la Templu (2 februarie) amintește cum Maria și Iosif au venit la templu cu Isus "pentru a-l oferi Domnului".
Sărbătoarea înseamnă și Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, o zi dorită, în anul 1997, de Ioan Paul al II-lea "pentru a ajuta întreaga Biserică să valorizeze tot mai mult mărturia persoanelor care au ales să-l urmeze pe Cristos mai îndeaproape prin practicarea sfaturilor evanghelice". În același timp, pentru persoanele consacrate este "ocazie pentru reînnoirea propunerilor și pentru reaprinderea sentimentelor care trebuie să inspire dăruirea lor Domnului".
Măicuțele Maria-Cecilia și Maria-Olimpia fac parte dintr-o congregație care se inspiră din regula sfântului Benedict (480-547). Mănăstirea se află la Măgura, lângă Bacău. Aici, împreună cu alte trei măicuțe, cele două coordonează Complexul Socio-Sanitar de Îngrijire a Persoanelor în Vârstă. Complexul a fost deschis la 23 mai 2004 și acum găzduiește 60 de persoane. De asemenea, prin programul pe care îl au, măicuțele îi poartă zilnic în rugăciune pe toți, mai ales pe cei care stau departe de Cristos.
Când le-am întâlnit erau bucuroase, entuziasmate și fascinate de vocația lor.
Sora Maria-Cecilia este din Sarata (jud. Bacău). Are 35 de ani și de 15 ani este soră (a depus voturile la 1 noiembrie 1996). Este cea mai mică dintr-o familie cu opt frați. Familia i-a fost exemplu de rugăciune și de slujire. Păstra în suflet dorința de a intra în mănăstire de mult timp. Voia să se apropie tot mai mult de Cristos și a înțeles foarte devreme că această dorință se poate concretiza pentru ea în mănăstire. Într-o zi, pe când stătea la masă, și-a făcut curaj și le-a zis părinților. "Au rămas puțin uimiți..., dar mi-au lăsat libertatea de a alege", mi-a spus ea.
Sora Maria-Olimpia este din Pildești (jud. Neamț). Are 33 de ani și de 12 ani este soră (a depus voturile la 7 octombrie 1999). Este cea mai mare dintr-o familie cu șapte copii. Nu s-a gândit că va ajunge soră. Pur și simplu a simțit în inimă că trebuie să fie așa. A fost invitată de o prietenă să vadă cum este în mănăstire și a rămas. Părinții au înțeles mai greu pasul făcut de fiica lor, mai ales mama. În cele din urmă s-au împăcat gândul și s-au bucurat. Tatăl i-a spus: "Gândește-te de o mie de ori și alege o dată".
Le-am întrebat cum este o zi în mănăstire. Mi-au spus că se călăuzesc după motoul sfântului Benedict "Ora et labora" (Roagă-te și muncește). Încep dimineața devreme cu rugăciune, lăudându-l pe Dumnezeu, mulțumindu-i și cerându-i harul să împlinească voința lui. Este apoi meditația și participarea la sfânta Liturghie. Rugăciunea este continuată și în alte momente ale zilei cu psalmi și lecturi din Sfânta Scriptură. Restul timpului îl dedică muncii, ocupațiilor zilnice, adică îngrijirii persoanelor în vârstă din azilul care se află în cadrul mănăstirii. Le place să le stea alături. "Persoanele au nevoie de dragoste, de o vorbă bună, să fie ascultate, să fie ajutate, să găsească sens pentru ceea ce au făcut în viață", au subliniat ele.
Bucuriile lor izvorăsc din împlinirea voinței lui Dumnezeu, în căutarea de a trăi în harul său, în hrănirea cu trupul său. Orice realizare mică sau mare, în împletirea rugăciunii cu munca, încearcă s-o raporteze la Dumnezeu.
Sorei Maria-Olimpia îi place în mod deosebit un text din Scriptură: "Mai ferice este să dăruiești decât să primești". Cealaltă este fascinată de câteva vorbe ale lui Isus: "Aveți încredere... nu vă fie teamă... cine își va pierde viața o va regăsi".
În finalul discuției, una dintre ele a exprimat o speranță: "Isus este mirele și bucuria inimii mele, persoana pe care am ales-o încă de pe acest pământ ca să mă bucur să fiu cu El și în veșnicie".
Pr. Cornel Cadar