Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Lichen

Dacă ajungeți în Polonia, includeți obligatoriu în traseu și vizitarea bazilicii din Lichen, în regiunea Konin. Este cea mai mare biserică din Polonia, a opta din Europa și a douăsprezecea din lume. Este copleșitoare din toate punctele de vedere: mărime, îmbinarea diferitelor stiluri, amplasare, culoare, înălțimea turnului, clopote. Aici e o combinație perfectă de aur, marmură divers colorată, vitralii, mozaicuri și picturi, armonizate perfect.

Bazilica din Lichen are patru părți: biserica subterană, biserica propriu-zisă, clopotnița și turnul. În biserică, la intrare, se urcă 33 de trepte, care fac referință la anii vieții lui Isus pe pământ. Are 365 de ferestre și 52 de uși (zilele și săptămânile unui an). Bolta bazilicii se sprijină pe 12 coloane (12 apostoli), iar cupola se sprijină pe patru coloane (patru evangheliști). Sub cupolă se află un baldachin, care este și inima sanctuarului, pentru că aici se află, din anul 2006, icoana miraculoasă a Maicii Domnului. De asemenea, aici se mai poate vedea cea mai mare orgă din Polonia, alcătuită din cinci corpuri situate în diferite părți ale bazilicii. În partea dreaptă se situează capela "Inima lui Isus", pentru adorație perpetuă, iar în partea stângă este capela "Sfântul Rozariu", cu picturi ce reprezintă aparițiile Maicii Domnului. Maria a apărut aici, în Pădurea Grablin, în anul 1850, unui păstor, Mikolaj Sikatka.

În partea inferioară a bazilicii se află cinci capele: "Sfânta Treime", "Cei 108 Martiri din cel de-al Doilea Război Mondial", "Fericitul Stanislaus Papczyn?ski", "Giulgiul din Torino" și "Fericitul Ioan Paul al II-lea".

Turnul, înalt de 141,5 m, este deschis vizitatorilor din august 2004. Are două terase (la 98 m și la 114 m) de unde se poate vedea o imagine panoramică de excepție. Înălțimea clopotniței are 65 de metri. În clopotniță atârnă un clopot cu greutatea de 15 tone. A fost fabricat la Milano și este cel mai mare din Polonia, al treilea din Europa.

Inițiativa construirii aparține preotului Eugeniusz Makulski. Lucrările au început în anul 1994 și au durat 10 ani. Preotul împreună cu arhitecta poloneză Barbara Bielecka au dorit să îmbine mai multe stiluri arhitectonice din diferite perioade ale istoriei. La 25 mai, cardinalul Józef Glemp a pus piatra de temelie adusă de la mormântul sfântului Petru, din Roma, iar la 22 iunie au început lucrările. Pentru construirea bazilicii s-au utilizat 6,5 milioane de cărămizi.

Bazilica a fost consacrată la 12 iunie 2004, iar Sfântul Scaun a stabilit sărbătoarea Maicii Domnului de la Lichen la 2 iulie. Papa Ioan Paul al II-lea a conferit acestei biserici titlul de basilica minor la 25 februarie 2005.

Chipul Maicii Domnului, din icoana miraculoasă, are o privire tristă. Deasupra capului poartă o coroană, care i-a fost așezată la 15 august 1967, de cardinalul Stefan Wyszinski. În partea de jos și în jurul feței, Maria poartă o haină aurită, împodobită la piept cu un vultur, iar pe margini apar diferite instrumente cu care a fost torturat Isus.

După încoronarea icoanei Mariei, la 15 august 1967, afluența pelerinilor a fost din ce în ce mai mare. Lichen nu era pregătit la acea dată să primească mulțimi mari de pelerini. O altă problemă era lipsa apei. Pr. Makulski a adus până lângă biserică, printr-un canal, apa unui izvor, pe care a binecuvântat-o la 14 august 1968. În aceeași zi, o femeie, oarbă de 12 ani, și-a redobândit vederea. Au urmat apoi, la această apă, o mulțime de fapte miraculoase.

Anual, aici vin aproximativ două milioane de pelerini.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat