Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Bicentenarul Parohiei Siret

Comunitatea catolică din Siret (Suceava) a sărbătorit duminică, 13 noiembrie, două sute de ani de la înființarea Parohiei "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" (1811-2011). La eveniment au participat PS Aurel Percă, preoți din localitățile învecinate, oaspeți din străinătate și credincioși romano-catolici, greco-catolici și ortodocși.

În prima jumătate a secolului al XIV-lea, Siretul a devenit cel mai important centru al Bisericii Catolice de la est de Carpați. Franciscanii au întemeiat aici o mănăstire situată pe malul stâng al Pârâului Târgului, care este amintită pentru prima dată într-o cronică a ordinului de la 12 februarie 1326. Ulterior, în jurul mănăstirii s-a născut o așezare locuită de o populație de rit catolic formată din germani, polonezi și unguri.

La 9 martie 1371, la Siret a fost înființată o episcopie catolică. Prima comunitate a dăinuit până în anul 1573, când mănăstirile catolice au fost distruse, episcopia desființată, iar catolicii alungați din ordinul lui Ion Vodă cel Cumplit (1572-1574).

În toamna anului 1775, partea de nord-vest a Moldovei a fost ocupată de austrieci. Odată cu trupele austriece, în noua achiziție teritorială a Imperiului Habsburgic s-au așezat și primii catolici. La cererea credincioșilor din Bucovina, împăratul Francisc I (1792-1835), prin decret imperial, a înființat câteva parohii, printre care și cea din Siret.

Actuala biserică a fost construită între anii 1823 și 1824. Hramul bisericii a fost stabilit pentru 8 septembrie.

Evenimentul sărbătoririi bicentenarului s-a deschis cu primirea PS Aurel Percă. Înainte de a începe sfânta Liturghie a fost dezvelit și sfințit monumentul ridicat în cinstea Neprihănitei Zămisliri, construit în fața bisericii. Tot în acest cadru a avut loc și dezvelirea plăcii comemorative dedicate acestei aniversări.

A urmat celebrarea sfintei Liturghii. La predică, PS Aurel Percă a subliniat importanța evenimentului, încurajând toată comunitatea la trăirea credinței primite de la strămoși, care trebuie transmisă generațiilor viitoare. Înainte de binecuvântarea finală, PS Aurel a înmânat diplome de merit preoților care au activat în această parohie și a citit mesajul PS Petru Gherghel, trimis comunității și părintelui paroh. Printre altele, păstorul diecezei menționează: "Comunitatea parohială din Siret se află în sărbătoare. Se reîntoarce în timp, la înaintași, îi comemorează și, ascultând cuvintele Domnului de la sfânta Liturghie și datele istorice propuse de specialiști, împlinește chemarea din Scrisoarea către Evrei: "Amintiți-vă de conducătorii (părinții, înaintașii) voștri, care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu și, meditând împlinirea vieții lor, imitați credința lor. Isus Cristos, cel de ieri și de astăzi, este același în veci de veci. Nu vă lăsați seduși de învățături diferite și străine" (Evr 13,7-9)".

După sfânta Liturghie a avut loc lansarea cărții La ceas aniversar. Bicentenarul Parohiei Romano-Catolice "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" Siret (1811-2011). Evenimentul a fost moderat de autorul cărții, profesorul Franz Pieszczoch, și de părintele Ștefan Lupu, directorul Editurii Sapientia din Iași, unde a fost publicată lucrarea. "Această carte dorește să fie o piedică în calea uitării trecutului celei de-a doua comunități catolice din orașul Siret, să salveze de la uitare măcar o parte din faptele credincioșilor romano-catolici din oraș și să reconstituie un capitol mai puțin cunoscut al istoriei orașului Siret", a menționat autorul cărții. A fost citită și o scrisoare din partea comunității Debica din Polonia, de unde a participat o delegație, precum și un mesaj de mulțumire adresat parohului din partea comunității. După-amiază, membri ai Colegiului de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava au susținut un concert de muzică simfonică.

Pr. Iosif Irinel Iosub



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat