Un nou episcop greco-catolic
Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea și Preafericirea sa Lucian, arhiepiscop major, l-au proclamat, la 21 noiembrie, pe părintele Claudiu Lucian Pop, episcop al Bisericii Catolice, titular de Mariamme.
Conform comunicatului de presă al Sinodului Episcopilor din Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, părintele fusese ales episcop de Sinodul Episcopilor Greco-Catolici, în urma ședinței de la Blaj din 8-10 iunie 2011, când a fost aprobat transferul PS Vasile Bizău, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, episcop titular de Appiaria, la sediul vacant al Eparhiei de Maramureș.
Părintele Claudiu Lucian Pop s-a născut la 22 iulie 1972 în localitatea Pișcolt, județul Satu-Mare. A urmat școala generală din orașul Jibou, absolvind liceul în aceeași localitate, la profilul chimie-biologie.
În anul 1990 a fost admis la Facultatea de Chimie din București. Simțind însă chemarea la preoție, după un an petrecut în capitală, abandonează chimia pentru a se dedica studiului teologiei. Obține o bursă de studii la Roma, ajutat fiind de PS Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare.
Între anii 1991 și 1999 a fost student al Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma. A studiat filozofia la Universitatea Pontificală "Urbaniana", iar apoi teologia la Universitatea Pontificală "Gregoriana", obținând licența în teologie spirituală (1998) și doctoratul în anul 2006.
A fost hirotonit preot la 23 iulie 1995. Între anii 1997 și 1999 s-a ocupat de comunitatea greco-catolică din Roma. Între anii 1999 și 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar în perioada 2001-2007, rector al aceleiași instituții. La 12 decembrie 2007 a fost numit rector al Colegiului Pontifical "Pio Romeno" din Roma.
Pr. dr. Claudiu Lucian Pop a participat la diferite conferințe și sesiuni de comunicări din țară și din străinătate, a coordonat colecția "Caietele Pio Romeno", publicând volumele Jurnalul unui preot exorcist și Papa Ioan Paul al II-lea vorbește Bisericii Române Unite. Colecția, inițiată de predecesorul său la conducerea Colegiului, PS Mihai Frățilă, mai are în pregătire câteva lucrări.
Pr. dr. Claudiu Lucian Pop urmează să primească hirotonirea episcopală la 8 decembrie, la Roma.