Africa în inima Bisericii
Beninul este o țară din vestul Africii (lângă Golful Guineea). Foarte mulți dintre locuitori sunt musulmani sau fac parte din religiile tradiționale. Aproape un sfert (24%) sunt catolici împărțiți în zece dieceze, cu 312 parohii. Benedict al XVI-lea a vizitat această țară în perioada 18-20 noiembrie.
Călătoria episcopului Romei în Benin (a 22-a călătorie internațională) a reprezentat vârful celebrărilor și al diferitelor inițiative prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la evanghelizarea Beninului. Din acest stat a pornit, acum un secol și jumătate, valul de evanghelizare care a atins treptat întreaga arie din jurul Beninului, din Togo până în Ghana și Niger.
Cea de-a doua călătorie a papei Benedict al XVI-lea în Africa, după cea efectuată în martie 2010 în Camerun și în Angola, l-a purtat mai întâi în Cotonou, capitala economică a Beninului. Vineri seara (18 noiembrie), cei mai cunoscuți artiști africani (printre care Bonga și Fifito) au susținut un concert pe tema păcii, dreptății și reconcilierii.
Sâmbătă, 19 noiembrie, papa a vizitat seminarul din Ouidah, unde s-a întâlnit cu preoții, călugării, laicii și seminariștii. În capela seminarului se află mormântul cardinalului Bernardin Gatin, decedat în anul 2008. Timp de mulți ani prefect al Congregației pentru Episcopi și decan al Colegiului Cardinalilor, Gatin este considerat ca un părinte al patriei, bucurându-se de multă stimă.
Punctul culminant al vizitei l-a constituit semnarea documentului legat de Sinodul desfășurat în Vatican în octombrie 2009 cu tema "Biserica în Africa în slujba reconcilierii și păcii". În cele 57 de propoziții, documentul clarifică punctele fundamentale ale credinței, mai ales la nivelul disciplinei și al unității familiei, vorbește despre dreptate, pace, unitate, religiile tradiționale, dar și despre combaterea sărăciei cauzate de războaie, crize umanitare, inundații. În ziua următoare, documentul "Africa munus" a fost încredințat celor 35 de președinți ai conferințelor episcopilor din Africa, precum și celor șapte responsabili ai conferințelor regionale ale continentului.
Parte a Regatului Dahomey, colonie franceză din anul 1892, Republica Dahomey a primit autonomie în anul 1958, iar de la 1 august 1960 a devenit independentă. După mai multe lovituri de stat și schimbări de regim, din anul 1972 țara a cunoscut și o perioadă de dictatură marxist-leninistă, fiind declarată în anul 1975 ca Republica Populară Benin. Încălcarea drepturilor omului era la ordinea zilei, iar populația a fost adusă în pragul foametei. Președintele Kerekou a realizat că dacă nu va începe o politică de deschidere, o nouă politică în privința drepturilor omului, nu avea să mai primească ajutoare internaționale. La sfârșitul anilor '80 marxismul a fost abandonat.
Mons. Isidore de Souza, președinte al Conferinței Episcopale din Benin, a fost unul care, în mod deosebit în februarie 1990, a ajutat țara să-și redobândească propria libertate și să părăsească trecutul regim dictatorial socialist, stabilind în mod solid bazele democrației.
Țara a fost lovită în anul 2010 de grave inundații: o treime din populație a fost nevoită să-și părăsească locuințele. Asociații creștine, precum Caritas, au demarat programe de reconstrucție, programe pentru refugiați și pentru persoanele bolnave de HIV/SIDA.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Republica Benin
Suprafață: 112.622 de km2
Populație: 8.779.000 locuitori
Capitala: Porto Novo
Ziua națională: 1 august
Limba oficială: franceza
Religia romano-catolică (24%): 11 episcopi, 811 preoți, 1.386 de persoane consacrate, 30 de laici în institute seculare și 11.251 de cateheți, zece circumscripții ecleziale, 312 de parohii.