Știri interne
Cursuri prolife
Asociația "Familia și Viața" din Roman organizează cursuri de învățare a metodei ovulației Billings în vederea inițierii în utilizarea acestei metode, cursanții urmând să devină învățători de metodă. Cursurile vor avea loc la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian în două etape: 7-9 octombrie și 21- 23 octombrie. Persoanele care intenționează să participe nu trebuie să fie neapărat cadre medicale, ci pot fi de orice profesie. Informații suplimentare: Asociația Familia și Viața, Str. Ștefan cel Mare, nr. 228, Roman, telefon: 0233/742505 (10.00-17.00); www.familiasiviata.ro, e-mail: afav_roman@hotmail.com.
Milostivirea divină
Arhidieceza Romano-Catolică de București, prin Academia Teologică "Anton Durcovici", a organizat, la 30 august, conferința "Fericitul Ioan Paul al II-lea, apostol al milostivirii divine și enciclica «Dives in misericordia»", la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfânta Tereza" din București. Au susținut conferințe: pr. prof. univ. dr. Jan Michniak (Cracovia), pr. prof. univ. dr. Tadeusz Rostworowski, SJ (Cracovia) și conf. univ. dr. Ecaterina Hanganu (Iași). Conferințele au fost reunite într-un volum coordonat de Ecaterina Hanganu și apărut la Editura "Presa Bună".
Sărbătoarea roadelor
A 13-a ediție a Zilelor Culturii Polone a fost marcată și la Solonețu Nou, în perioada 8-10 septembrie. În mod tradițional, cea de-a treia zi a fost dedicată cunoașterii comunității poloneze, prilej cu care a avut loc Sărbătoarea Roadelor (Dozynki). Liturghia de deschidere a fost oficiată de PS Petru Gherghel, asistat de 15 preoți din Decanatul de Bucovina, trei preoți din Cracovia și unul din Ucraina. Omilia a fost rostită de pr. prof. dr. Andrzej Zwolinski de la Universitatea "Ioan Paul al II-lea" din Cracovia. La ofertoriu, cele 14 asociații ale Uniunii Polonezilor din România au prezentat coșuri cu roade și cununi de spice pentru a fi sfințite.
Sesiune CER
Pentru prima dată o sesiune a Conferinței Episcopilor din România s-a întrunit în Dieceza de Chișinău (Republica Moldova), în perioada 20-23 septembrie, la invitația PS Anton Coșa, cu prilejul împlinirii a 20 de ani la cârma acestei dieceze și zece ani de la înființarea episcopiei. Episcopii au vizitat mai multe obiective social-pastorale din Chișinău, Stăuceni și Crețoaia. În comunicatul final, episcopii îi îndeamnă pe credincioși să participe la recensământul populației din 20-31 octombrie și să-și declare identitatea catolică. În cadrul lucrărilor, episcopii au făcut o evaluare a ultimelor evenimente din viața Bisericii locale, au dezbătut diferite probleme legate de tribunalele bisericești diecezane și de organizarea și funcționarea CER. Următoarea sesiune va fi la Blaj, în perioada 8-10 mai 2012.
Primiție
Comunitatea romano-catolică din Valea Mică a participat, la 18 septembrie, la prima sfântă Liturghie celebrată de părintele Eduard Bucur (fratele Dominic), al cărui tată este născut în acest sat. A fost prezent la primiție și pr. Christophe-Marie, superior al Comunității "Sfântul Ioan" din București. Părintele primițiant a fost hirotonit la 2 iulie, Vezelay (Franța), și face parte din Congregația "Sfântul Ioan".
Cd "Un colț de rai"
În Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău a fost lansat, la 28 august 2011, un nou cd audio al părintelui Eugen Budău, intitulat "Un colț de rai". Albumul conține 12 piese. Armonizarea a fost făcută de Adrian Irinel Aciobaniței și Silvestru Miclăuș, orchestrația și sunetul de Emilian Andrieș. Pentru comenzi și alte informații, pr. Eugen Budău poate fi contactat la adresa: Via Roma, 2, 11013-Courmayeur, Italia, tel. 0039/3278444479, în țară: 0733/623330, e-mail: prgenu@yahoo.com.
Profesiuni
La Târgu Ocna, în cadrul Liturghiei din 10 septembrie, sora Maria Daniela Fechetă, din Congregația Surorilor "Slujitoarele Preacuratei" de Parma, a depus profesiunea perpetuă a sfaturilor evanghelice, în mâinile superioarei generale, sora Maria Assunta Pedrinzani. La Roma, în Parohia "Sfântul Leonardo Murialdo", Petrică Țurcanu (Săbăoani) și Ionuț Ciobanu (Roman) și-au început noviciatul în cadrul iosefinilor, la 19 septembrie.
Numiri
Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat la următoarele numiri în Dieceza de Iași: începând cu 1 septembrie: pr. prof. dr. Benone Lucaci - rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. La împlinirea celor două mandate în calitate de rector al aceluiași institut, pr. Wilhelm Dancă a fost degrevat de această misiune îndeplinită din 1 octombrie 2001; pr. prof. Petre Chelaru - director coordonator al profilului teologic romano-catolic din cadrul Școlii Normale "Vasile Lupu" din Iași; pr. Petru-Sebastian Tamaș - inspector școlar teritorial de Iași pe județele Iași, Suceava, Botoșani și Vaslui, pentru un mandat de cinci ani, în cadrul Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli; în cadrul Tribunalului Bisericesc al Diecezei de Iași, pr. Felix Măriuț - judecător, iar pr. Andrei Varga - avocat; începând cu 1 octombrie: pr. prof. Eduard Soare - vicerector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. prof. dr. Ștefan Lupu - prefect de studii al aceluiași institut, iar pr. Lucian Avădăni - pastorație în Dieceza de Alba (Italia).
Pe scurt
- 30 august: Activitatea misionară "Cercul micii misionari" la Buhonca și strângere de fonduri pentru misionari
- 18 septembrie: Sărbătoarea familiilor la Oțeleni
- 17-20 septembrie: A XXII-a Adunare Generală a Conferinței Române a Superioarelor Majore, la Șumuleu Ciuc, cu tema "Viața consacrată, încotro? Semne de speranță în realitatea românească".