Când idealul e nobil...
A emigra nu mai este astăzi un "moft", ci mai degrabă o soluție, uneori este chiar "ultima soluție". Și dacă altădată se plăteau bani grei pentru a ajunge în străinătate, astăzi, cu puțin, se ajunge în locuri nebănuite.
Cu toate acestea, dincolo de consecințele economice pozitive, pe termen lung, există și multe efecte greu de prevăzut. Iar "victima" este mereu aceeași, familia.
În acest context, fiind student la una dintre universitățile din afara țării, în cadrul unui curs de sociologie a trebuit să facem un studiu pe teren. Trebuia să întâlnim la ele acasă persoane singure, fie femei, fie bărbați, care să confirme teoria conform căreia "Dacă unul dintre soți l-a lăsat pe celălalt în țară, probabilitatea că vor avea probleme în căsnicie ar fi fost foarte mare".
Am început să mergem din casă în casă, acolo unde știam că sunt conaționali de-ai noștri, iar ceea ce am întâlnit, pot să spun că m-a uimit. Cazuri care mai de care mai dramatice, experiențe demne nu doar de romane, ci și de cartea recordurilor, dar și multe plăcute. Toate se împleteau în dorința fiecărei persoane de a-i fi mai bine.
Undeva spre seară, la o oră potrivită, am intrat alături de un coleg într-o casă unde se afla doar un bărbat. Era singur și prin bunăvoința care îl caracteriza ne-a captat imediat atenția.
"Sunt 12 ani, spunea el, de când sunt în această țară și încă de la început am ales să vin singur. Soția este în țară, se îngrijește de copii, iar eu..." Din ochi încep să-i curgă două lacrimi. Înghite în sec, apoi, vădit emoționat, continuă: "Nu e ușor!"
În timp ce ne împărtășea din trăirile lui, privirea mi-a zburat pe una dintre fotografiile pe care le avea în vitrină. Era un preot pe care îl cunoșteam bine, alături de alți doi tineri. L-am întrebat dacă îl cunoaște pe preot, iar el, din nou cu două lacrimi în ochi, a continuat: "E fiul meu! Sincer vă spun, dacă nu era el, nu aș fi rezistat aici. Și-a exprimat dorința de a deveni preot încă de când era mic, iar noi, părinții lui, nu ne-am opus niciodată acestei dorințe. L-am încurajat, iar el a început drumul de formare. Știam că nu-i va fi ușor, dar mai știam și că de modul în care ne vom înțelege, noi ca părinți ai lui, va depinde liniștea lui sufletească și curajul de a merge mereu înainte, indiferent de încercările pe care le presupune o astfel de chemare. Și vreau să vă spun că încercări au fost! Au fost multe! Dar gândul meu era mereu la el și la ambientul pe care, ca tată, trebuia să-l creez pentru a putea duce la capăt planul pe care Dumnezeu îl avea cu el. Și mai credeam un lucru; că preoția lui avea să fie și o răsplată pentru sacrificiul meu și al soției mele, pentru sacrificiul nostru ca părinți. Știu că Dumnezeu nu lasă nimic nerăsplătit! Eu știu un singur lucru, a continuat el, că dacă există fidelitate în iubire și dacă soții au împreună același ideal, iar dacă idealul mai este și nobil, precum al nostru, chiar dacă sunt la mii de kilometri distanță, soții rămân soți, iar familia rămâne familie. E important însă ca idealul să fie mereu legat de Dumnezeu. Când e în afara lui, totul se năruie, iar familia suferă".
În timp ce ne povestea cu entuziasm cum Dumnezeu nu l-a abandonat niciodată în toți acești ani, am găsit un moment în care să-l întrebăm și despre ceilalți doi tineri din fotografie.
"Ceilalți doi sunt tot copii de-ai mei. La rândul lor sunt studenți, dar nu ca să devină preoți. Sincer să fiu, după hirotonirea fiului preot, am decis să continui să rămân și pentru ei. Au gânduri mari și sincere și merită să fie susținuți!
Cred că în studiul dumneavoastră despre familiile care emigrează, trebuie să spuneți că acolo unde Dumnezeu nu este abandonat, șansa de reușită este de sută la sută. Doar el și idealurile nobile pe care și le fixează soții pentru familia lor, indiferent de încercări, țin familia unită" (Marius).
Pagină realizată de pr. Felician Tiba