- În apararea sanatatii - |
Omega 3 în profilaxia unor afecțiuni
Bunicii noștri foloseau uleiul de pește în profilaxia rahitismului. Părinții noștri erau sfătuiți să mănânce zilnic pește ("Nici o masă fără pește") din rațiuni economice. Astăzi, peștele și produsele derivate sunt din nou pe lista priorităților dietetice, datorită conținutului mare de acizi grași omega 3, care au efecte extrem de pozitive asupra unei patologii variate și de mare actualitate. În același timp, ca și în multe alte ocazii similare, pe măsură ce efectele pozitive ale acizilor omega 3 au început să fie evaluate, nu au întârziat să apară și exagerările. Pornind de la premise corecte, s-a ajuns la concluzii cel puțin nepotrivite, uleiurile de pește fiind prezentate ca soluția unui număr crescând de situații patologice, un fel de panaceu lipsit de efecte adverse, care rezolvă complet și fără riscuri probleme de sănătate mai simple sau mai dificile.
Vom încerca, în continuare, să prezentăm câteva din motivele pentru care trebuie modificate unele obiceiuri alimentare în sensul consumului mai des al peștelui (principala sursă de omega 3) și eventual să se recurgă la suplimente omega 3 fără a exagera și fără a induce efecte colaterale problematice.
Unele dintre cele mai importante acțiuni profilactice pe care le au acizii grași omega 3 sunt legate de efectul acestora asupra aparatului cardio vascular. Studiile care au avut drept subiect populațiile de eschimoși au indicat la acestea o mortalitate redusă prin boli cardio vasculare. S-au constatat efecte pozitive asupra tensiunii arteriare, de prevenire a infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale.
O altă afecțiune de mare interes în care omega 3 intervine este astmul bronșic. De asemenea, omega 3 are un rol important în dezvoltarea și funcționarea creierului.
Analiza calitativă a nouă studii a indicat un efect variabil al acizilor grași omega 3 asupra afecțiunilor renale, îndeosebi asupra creatininei.
Studiile care au inclus persoane afectate de lupus au dat rezultate neconcludente, iar cele care au urmărit influența acizilor omega 3 asupra densității osoase au dat rezultate diferite și neunitare.
Numeroase studii experimentale și clinice au indicat că acizii grași omega 3 ar ameliora prognosticul pacienților care suportă un transplant (scad rata de respingere, reduc hiperlipemia, hipertensiunea și vâscozitatea sangvină, scad toxicitatea ciclosporinei A).
O sinteză a studiilor existente nu a concluzionat că există efecte benefice certe în suplimentarea cu acizi omega 3, indiferent de tipul de transplant. Singura excepție a fost reducerea trigliceridemiei la pacienții cu transplant renal, aspect care concordă cu efectele dovedite ale acizilor omega 3.
Prin urmare, recomandările sunt ca persoanele sănătoase să consume omega 3 din surse animale și vegetale. Cea mai importantă sursă de omega 3 o constituie peștele. Se recomandă ca adulții sănătoși să consume pește de cel puțin două ori pe săptămână, mai ales macrou, hering, sardele, ton și somon. Persoanele cu alergii la pește trebuie însă să evite peștele.
Un nivel ridicat de omega 3 este întâlnit și în salvie, kiwi, nuci, semințe. Carnea mamiferelor hrănite cu iarbă are o concentrație mai mare în omega 3 decât a acelora hrănite cu grăunțe. Ouăle provenite de la păsări hrănite organic au conținut în omega 3 mai bogat decât cele provenite de la păsări hrănite cu grăunțe.
Pe lângă aceste surse de omega 3 se pot folosi și suplimentele cu omega 3, dar atenție la persoanele diabetice și cu risc de hemoragie. Dozele exagerate de omega 3 pot da: hemoragie cerebrală, epistaxis, deprimă rezistența la infecții, disconfort gastro intestinal. De asemenea, atenție la administrarea simultană cu aspirină, antiinflamatorii, bilobil, antihipertensive.
Din aceste considerente sursa naturală rămâne cea mai sigură și fără consecințe negative.
Dr. Doina-Lucia Amza