- În apararea sanatatii - |
Alimentația în prevenirea cancerului
În cele ce urmează vom prezenta câteva corelații între alimentație și instalarea bolii maligne la anumite țesuturi, corelații care permit stabilirea prescripțiilor dietoterapice corespunzătoare.
Cancerul oral și faringian
Consumul de alcool și mestecatul de tutun se corelează cel mai mult cu apariția cancerului la nivelul cavității bucale. Este posibil să intervină și deficiențele alimentare de vitamina A, B2 și C. În aceste condiții, profilactic, se recomandă corecția carențelor alimentare în vitamina A, B2 și C, întreruperea mestecatului de tutun și reducerea aportului de alcool.
Cancerul faringian s-ar corela cu carența de fier, motiv pentru care corecția dietoterapică ar diminua riscul degenerării maligne.
Cancerul esofagian
Reducerea consumului de alcool reprezintă cea mai importantă măsură dietoterapică pentru prevenirea apariției cancerului esofagian. Se va avea în vedere că un aport mediu de bere pe zi furnizează organismului mai mult de 60% din cantitatea de nitrozamine zilnic. Riscul degenerării maligne este cu atât mai mare cu cât concentrația de alcool este mai crescută (alcoolul potențează acțiunea locală a substanțelor cancerigene). De asemenea, se recomandă creșterea consumului de legume, fructe și lactate la cei ce prezintă aport redus. Nutriția trebuie să corecteze eventualele deficiențe în vitaminele A, C, B2 și PP, magneziu, zinc, calciu și molibden. Se va evita consumul de alimente afumate, prăjite sau sărate.
Nu se recomandă consumul de alimente sau băuturi foarte fierbinți. Măsurile dietoterapice amintite sunt cu atât mai necesare la cei cu risc crescut pentru degenerare malignă (sindrom Barrett, esofagite cronice etc.).
Cancerul gastric
Din punct de vedere alimentar, cancerul gastric se corelează cel mai mult cu consumul crescut de alimente conservate prin sărare și afumare (conțin precursori care se pot transforma în nitrozamine) și aportul scăzut de legume, fructe proaspete. Ținând cont de cele menționate, profilaxia nutrițională a cancerului gastric implică în primul rând consumul limitat sau absent de produse afumate și sărate, concomitent cu creșterea aportului de legume și fructe proaspete. De asemenea, se va evita utilizarea repetată a grăsimilor și uleiurilor pentru prăjire, nu se vor consuma alimente cu semne de deteriorare și mucegăire, alimentele conservate se vor ține la frigider, consumul de glucide cerealiere va fi moderat, se va limita aportul de alimente prăjite, se va evita excesul de alcool și condimente.
Cancerul colo-rectal
Consumul crescut de grăsimi (în special animale) și carne, concomitent cu reducerea aportului de legume și fructe, reprezintă cel mai important factor alimentar favorizant al degenerării maligne a colonului. Se estimează că riscul cancerigen este de opt ori mai mare în condițiile alimentației menționate față de situația în care se consumă multe vegetale, iar aportul de carne și grăsimi este limitat. Dacă dieta este săracă în fibre vegetale, influența locală a substanțelor malignizante se amplifică.
Din aceste considerente, pentru prevenirea apariției cancerului colonic, mai ales la persoanele predispuse (ex. polipoză colonică) este necesară creșterea aportului de legume și fructe proaspete. Legumele din familia cruciferelor - varză, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli - conțin, de asemenea, izotiocianați și indoli al căror aport insuficient crește riscul apariției cancerului colonic). De asemenea, este necesară creșterea aportului de produse alimentare bogate în calciu (acest mineral reduce efectele proliferative ale acizilor asupra mucoasei colonice), cât și consumul moderat de carne și grăsimi. Restrângerea aportului de alcool este benefică pentru prevenirea cancerului rectal.
Dr. Lucia Amza, medic de familie