Pelerini spre Madrid (I)
Ziua I: România și Ungaria
Împreună cu un grup de 100 de tineri (printre care șapte preoți și patru surori), am început pelerinajul spre Madrid în noaptea dintre joi spre vineri, 12 august. Scopul pelerinajului este de a sărbători împreună cu mii de tineri din toată lumea cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului, cu tema "Înrădăcinați și întemeiați în Cristos, tari în credință" (cf. Col 2,7).
Adunați din parohii din toată Dieceza de Iași, eram pregătiți de un drum lung cu bagaje multe, chitare, dar mai ales cu mult entuziasm. Ne-am început pelerinajul cu o sfântă Liturghie celebrată în Oradea, la biserica "Sfânta Fecioară Maria".
După un drum de câteva ore, am ajuns în Budapesta. Aici am vizitat partea veche a orașului situată pe ambele părți ale Dunării și am rămas plăcut impresionați de grandoarea și stilul clădirilor.
Ne așteaptă încă trei zile de drum, zile de pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului, unde ne vom întâlni cu aproximativ două milioane de tineri pelerini care vin la Madrid.
"În aceste zile tineri din lumea întreagă se îndreaptă spre Madrid pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului. Printre aceștia sunt și tinerii din România și din Dieceza de Iași. Motivațiile cu care tinerii se îndreaptă spre Madrid sunt diferite, mai ales că mulți dintre ei nu au mai participat la un astfel de eveniment. Sper ca fiecare dintre ei să asculte aspirațiile cele mai profunde ale inimii și primind mărturia celorlalți tineri să se apropie mai mult de Cristos și să devină tari în credință. Astfel participarea la ZMT va fi nu o călătorie, ci un pelerinaj, nu un simplu festival, ci o sărbătoare a credinței, nu un cumul de emoții, ci o creștere spirituală" (pr. Felix Roca).
"La începutul drumului a fost oarecum ciudat, pentru că eram foarte mulți tineri și nu ne cunoșteam între noi, dar la Liturghia de la Oradea am reușit să avem primul moment de comuniune de grup de la care am pornit cu entuziasm și cu însemnele Zilei Mondiale a Tineretului (tricou, insignă, broșură). Cu fiecare kilometru de călătorie, cu fiecare gest de apropiere față de celălalt mă simt tot mai aproape de întâlnirea cu ceilalți tineri de la Madrid" (Celina, Iași).
"Acest pelerinaj a fost un cadou oferit de Dumnezeu pentru mine, pentru a mă apropia de el. E pentru prima oară când particip la o zi mondială a tinerilor, deci este o experiență unică în viață. Îmi doresc ca în acest pelerinaj să mă regăsesc, să-l regăsesc pe Dumnezeu, să îmi întăresc credința și, cunoscând tineri din lumea întreagă, să învăț să accept și să mă bucur de prezența fiecărei persoane din viața mea" (Iuliana, Iași).
Ziua a II-a: Slovenia și Italia
Sâmbătă, 13 august, a fost ziua a doua a pelerinajului tinerilor din Dieceza de Iași spre Madrid. Această a doua zi a fost un alt test de răbdare pentru noi, din cauza drumului lung cu autocarul. Pentru că distanța rămasă de parcurs până la Madrid e mare, iar timpul este scurt, Slovacia am văzut-o doar din autocar, dar am rămas cu dorința de a reveni aici pentru a vizita punctele de interes.
Obiectivul principal al acestei zile a fost bazilica "Sfântul Anton" din Padova, unde am participat la sfânta Liturghie împreună cu alți pelerini și am vizitat mormântul sfântului și sala cu relicve, aflate în bazilică. Ziua am încheiat-o în Piacenza, de unde vom porni mâine în a treia parte a drumului spre Madrid.
"Grandoarea naturii și imensitatea catedralei vizitate ne-a creat sentimentul că trăim istoria, ne putem închipui când au fost construite, bucuria oamenilor din acele vremuri. Toate lucrurile acestea ne arată măreția lui Dumnezeu care a dat oamenilor talentul de a crea lucruri frumoase, iar aceștia l-au folosit la rândul lor pentru a-l preamări pe Dumnezeu. Impresionant a fost și numărul de oameni care vizitau bazilica, lucru care a scos în evidență dorința lor de a-l descoperi pe Dumnezeu" (Cristian, Iași).
"Nu este prima dată când vin în Italia și sunt obișnuită cu peisajul și cu drumurile lungi, dar e prima dată când vin la Padova. Ce m-a impresionat în mod special în bazilică a fost o statuetă care era la un altar lateral care reprezenta un sfânt care avea crucifixul în mână; lângă el la picioare era un îngeraș care avea sub picior un craniu. Am rămas cu ideea că poți să fii oricât de mic, dar dacă ai credință poți să învingi chiar și moartea. În același altar, am citit o rugăciune a sfântului Maximilian Kolbe care spunea că dacă Lucifer ar avea puterea ca măcar numai să pronunțe numele sfintei Maria s-ar mântui și de aceea ne roagă și pe noi să ne amintim de el în rugăciuni. A fost o celebrare la care mi-am amintit mai ales de credința și încrederea altor oameni în sfântul Anton și astfel am trăit mai intens aceste momente" (Ana, Pașcani)
Ana-Maria Doboș