Anul Maximilian Kolbe
Biserica a celebrat la 14 august comemorarea liturgică a sfântului Maximilian Maria Kolbe, preot polonez, ucis de naziști la 14 august 1941 în lagărul de la Auschwitz, unde și-a oferit viața în schimbul unui tată de familie condamnat la moarte. Avea 47 de ani. A 70-a aniversare a martiriului său este deosebit de importantă pentru Polonia unde sâmbătă, 13 august, a început un triduum de celebrări pentru Anul Kolbian, proclamat de Senatul Republicii și călugării franciscani minori conventuali. Duminică, 14 august, sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată la Muzeul Statului de la Auschwitz-Birkenau de card. Stanislaw Dziwisz și concelebrată de mai mulți episcopi și preoți germani și polonezi. Redacția centrală Radio Vatican l-a contactat pe pr. Egidio Monzani, asistent spiritual al asociației mariane "Armata Maicii Domnului", fondată de Maximilian Kolbe în 1917 (împreună cu pr. Iosif M. Pal și alți frați franciscani).
- Care este mesajul pe care acest sfânt îl transmite generației actuale?
Sensul mărturiei lui este acela de a proclama autoritatea evangheliei chiar și în vremurile teribile ale celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales într-un mediu îngrozitor precum cel din lagărul de la Auschwitz. Aici, pr. Maximilian Kolbe a fost semnul prezenței lui Dumnezeu. În fața tragediei de la Auschwitz și din celelalte lagăre de concentrare mulți și-au pus întrebarea: "Unde este Dumnezeu?" Dumnezeu se afla acolo unde era Maximilian Kolbe, era prezent în gestul său de iubire! Ioan Paul al II-lea, când era arhiepiscop de Cracovia, cu ocazia beatificării acestui preot, spunea despre gestul său de oferire a vieții: "A murit un om, dar s-a salvat umanitatea!". Mărturisirea de credință cea mai mare a sfântului Maximilian Kolbe o avem în ultima sa scrisoare trimisă mamei. El a ajuns în lagărul de concentrare la sfârșitul lunii mai și a murit la 14 august. În ultima scrisoare trimisă mamei, spunea: "Dumnezeu este pretutindeni și îi iubește pe toți oamenii cu o iubire nemărginită!".
- Ați făcut referință la mama acestui sfânt, de importanță fundamentală pentru a înțelege personalitatea și mărturia acestui cinstitor al Maicii Domnului.
E adevărat. El spunea că mama pământească este imaginea mamei cerești. Viața lui a fost marcată și de un episod din copilărie. Într-un moment de necazuri, era în biserică și dintr-o dată îi apare în față imaginea preacuratei Fecioare Maria. El o întreabă: "Ce se va întâmpla cu mine?" Maica Domnului îi oferă două coroane: una albă (a curăției) și una roșie (a martiriului), care anunță, de fapt, parcursul vieții sale! Acest episod nu l-a spus nimănui, îl știa numai mama, care l-a povestit după ce a aflat felul în care a murit fiul ei în lagărul de concentrare.
- Dacă moartea și martiriul său au început să fie cunoscute, mai puțin cunoscute sunt capacitățile și carismele sale personale, printre care spiritul de caritate și inițiativele editoriale.
Acesta cred că este destinul părintelui Kolbe, și de aceea cred că trebuie scos din buncărul în care a rămas în ultimele clipe ale vieții. Mulți nu știu însă noutățile pe care le-a introdus prin felul său de viață. De exemplu, din punct de vedere apostolic, el a mizat mult pe importanța presei. Or, acest lucru, la începutului secolului trecut, însemna să dea peste cap viața unui convent, unde alături de psalmi și rugăciuni, a trebuit să se facă loc și tipografiei!
- Ce spune astăzi mărturia acestui sfânt, la 70 de ani de la nașterea sa pentru cer?
Moștenirea sa este spiritualitatea mariană, dar trăită mai mult decât o simplă devoțiune. Părintele Kolbe spunea: "Neprihănita Fecioara Maria este idealul nostru, trebuie să devenim asemenea ei". Această frază cuprinde întreaga moștenire a pr. Kolbe pentru că ne oferă o spiritualitate în care Fecioara Maria este prezentă, activă în viața Bisericii și a omenirii. Dimensiunea mariană era parte integrantă a vieții sale, după cum a evidențiat și Ioan Paul al II-lea. Trăind spiritualitatea mariană, redescoperim și bogăția acestei intuiții profetice.