Chipul uman - imagine și reflexie a frumuseții lui Dumnezeu
Era în septembrie 1973... Un copil de 14 ani urca pentru prima dată treptele seminarului din Iași! Totul era nou, străin, necunoscut. Printre chipurile pe care le-am întâlnit atunci am remarcat, încă din primele zile, o față senină, zâmbitoare, umilă... Era unul din studenții teologi din anul V căruia, am aflat mai târziu, colegii îi spuneau "Mielul lui Dumnezeu".
Anii au trecut și la 27 iulie am ajuns la Villanova-Mondovi (Italia), în casa Surorilor Misionare ale Patimii lui Isus; aici am regăsit același chip, aceeași privire caldă și umilă, același zâmbet. Părintele Iosif Matei era întins, nemișcat pe patul său de suferință. De șapte ani suferința și-a pus amprenta definitiv pe trupul său slăbit de munca pe care a desfășurat-o în Dieceza de Iași, iar de doi ani boala i-a luat totul: respiră cu ajutorul aparatelor, nu-și poate mișca decât ochii și buzele, fără însă a putea să pronunțe măcar un cuvânt... Boala i-a luat totul, mai puțin liniștea, optimismul, lumina de pe chip și mai ales zâmbetul care este mai mult decât zâmbetul unui om: are în el ceva divin!
Am concelebrat împreună și cred că am înțeles, mai mult ca niciodată, ce înseamnă a te identifica cu Cristos suferind, răstignit. Nu poți să nu lăcrimezi privindu-l pe acest "alter Christus" răstignit de boala care i-a măcinat trupul, în timp ce el îți zâmbește și se chinuie, prin mișcarea buzelor, să te însoțească în rugăciunile celebrării.
Alături de el am găsit "o Veronică" miloasă, sora Maria, care prin prezența, jertfa și slujirea ei continuă ajută ca acel chip să rămână mereu senin și zâmbitor.
Într-o lume în care chipul omului, "fărâmă de dumnezeire", se află în pericol, este schimonosit, desfigurat, într-o zi de iulie, am redescoperit chipul unui om, al unui preot, imagine și reflexie a frumuseții lui Dumnezeu, icoană vie a divinității.
Pr. Anton Săboanu