Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Ziua Mondială a Copilăriei Misionare

În primele zile ale fiecărui nou an, milioane de copii de pe glob serbează Ziua Mondială a Copilăriei Misionare, oferindu-le adulților un exemplu despre ce înseamnă să nu ai nimic, dar să poți face totuși atât de mult bine pentru cei care au și mai puțin. Momentul aniversar este sărbătorit anul acesta și de copiii din dieceza noastră, dar și de copiii din misiunile românești din Kenya, Coasta de Fildeș sau Ecuador.

Există în misiunea din Maikona (Kenya) un grup format din copiii celor două școli generale numit "Children helping children", ceea ce înseamnă "Copii ajutând copii". Acest grup organizează diverse activități al căror rost este dublu: să creeze o mai bună legătură între cei mici și să-i conștientizeze de misiunea fiecărei persoane de a le sta alături celor care au nevoie de sprijin, de un prieten, de un moment de veselie etc. Micuții din Kenya chiar nu le pot oferi nimic material celorlalți, dar "monedele" pe care ei le dăruiesc se numesc zâmbet și clipe de joacă, și sunt foarte prețioase. Pare banal, pare nesemnificativ, dar rodul activităților pe care le desfășoară acest grup sunt mai mult decât benefice în comunitatea copiilor din Maikona. Acești micuți se îmbogățesc unii pe alții dăruind din puținul lor, din timpul, zâmbetele și rugăciunile lor.

Trăind doi ani printre copiii din Africa, unde inevitabil te întâlnești cu cereri la tot pasul, începând de la bani până la bomboane, ai ocazia să simți povara neputinței de a oferi mereu, simți și decalajul între imaginea pe care ne-o formăm despre noi și despre ei. Noi, cei care am mers acolo, nu eram bogați, deși aparent aveam mai multe de oferit, iar ei, acolo, nu sunt atât de săraci încât să se transforme în cerșetori. N-am avut acolo un flux de schimburi unidirecțional: noi dăm, ei primesc. Ceea ce s-a petrecut acolo a fost mai degrabă un schimb, o împărțire a ceea ce am primit de la Domnul, care ne-a creat diferiți și ne-a trimis pe pământ în locuri mai mult sau mai puțin dezvoltate.

Suntem ceea ce gândim, iar gândurile noastre construiesc lumea

Gândim despre noi că suntem o țară săracă, ce are nevoie de susținere și ajutor din partea Uniunii Europene sau al altor țări mai bogate. Suntem conștienți că singuri ne descurcăm foarte greu, moment în care călcăm pe orgoliul nostru și cerem ajutor. Ne-am obișnuit să cerem ajutor și o facem destul de ușor, mai ales în contextul crizei economice.

Problema este că ne vom considera întotdeauna săraci dacă nu vom începe să privim dincolo de nevoile și lipsurile noastre, dar mai ales dincolo de granițele acestei țări. Pentru că oricât de săraci am fi nu suntem noi cei mai săraci, și pentru că oricât de săraci am fi, tot avem ce să oferim. Copiii din Kenya care ajută alți copii și copiii din lumea întreagă ce serbează zilele acestea Ziua Mondială a Copilăriei Misionare cu gândul la milioane de copii și mai săraci decât ei sunt cel mai elocvent exemplu că tot timpul există ceva de oferit.

Acolo, în Kenya, am întâlnit copii care ajutau și făceau atât de mult bine fără să aibă nimic. Reîntoarsă acasă, am întâlnit oameni săraci care oferă fără regrete până și ultimele monede pe care le au pentru o cauză bună. Se poate, când ai inimă mare! N-ar trebui să ne fie teamă să întindem spre ceilalți o mână caldă, chiar dacă va fi una goală. Solidaritatea pe care o aduce mâna noastră înseamnă adesea mai mult decât toată bogăția pe care ar putea-o cuprinde.

Alina Cojan



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat