- Constructii în dieceza - |
Gherăești. Biserica "Divina Milostivire"
Localitatea Gherăești se află la nord-vest de municipiul Roman, pe malul stâng al râului Moldova. Hramul actualei biserici catolice este sărbătoarea "Trupul și Sângele Domnului". Prima atestare documentară a localității Gherăești este din anul 1499, iar prima menționare a catolicilor din această comunitate este din anul 1745.
Centrul parohial Gherăești a fost înființat în anul 1863. Un raport anonim din anul 1776 despre situația bisericilor catolice din Moldova confirmă existența primei biserici catolice la "Ghiriest". Ulterior au fost construite altele trei. Biserica actuală a fost consacrată la 20 noiembrie 1994 într-un stil modern și dispunând de o capelă la demisol.
Comuna Gherăești are 6.500 de locuitori, majoritatea catolici. Comunitatea din Gherăești numără 1.340 de familii, având 3.940 de suflete.
Pentru catolicii din Gherăești, faptul că biserica este prea mică pentru o comunitate mereu în creștere numerică, dar și în râvnă spirituală, a fost de mult o constatare care s-a transformat în dorință, apoi în demersuri, însoțite de curaj, rugăciune, speranță și binecuvântarea PS Petru Gherghel, fiu al satului.
Astfel, lucrările la cea de-a doua biserică au început la 24 august 2009; piatra de temelia a fost sfințită de PS Petru Gherghel la 1 noiembrie 2009. Locul de amplasare este în nordul localității, pe Strada Familiei, în vecinătatea grădiniței parohiei și a Locuinței Protejate pentru Bătrâni ce aparține de Asociația "Caritas" Roman. Hramul bisericii va fi Divina Milostivire. Imaginea lui Isus Milostiv prezintă inima dumnezeiască din care ies raze de iubire și care atrage spre ea toți oamenii de bună credință, conform viziunii avute de sfânta Faustina Kowalska, o călugăriță poloneză. Această biserică are menirea de a uni generația tânără cu cea aflată la vârsta înțelepciunii. Ea va asigura transferul de valori de la o generație la alta, având modelul iubirii divine din sânul Sfintei Treimi.
Piatra de temelie a fost pusă în anul dedicat sfântului Paul (2009), apostolul neamurilor. A crescut timid, dar sigur în Anul Sfintei Preoții și privește cu speranță spre viitor, acum în Anul Familiei, în așteptarea momentului când se va pune în slujba familiilor din această parte a satului Gherăești.
Noua biserică va fi în stil neogotic, având 63m lungime, 33m lățime (în crucieră), 22m lățime, 75m înălțime; a fost proiectată de arhitectul Mihai Maica. Ea va avea capacitatea de a primi 3.500 de credincioși. Lucrările au ajuns la stadiul cotei zero, sperând, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca biserica să se înalțe cât mai curând.
Știm că la Dumnezeu toate sunt cu putință și în el ne aflăm speranța. În paginile acestei reviste, vă vom anunța, la timpul potrivit, sfințirea noii biserici din Gherăești. Până atunci, vă cerem să ne însoțiți cu rugăciunile, pentru ca în biserica noastră și în celelalte aflate în construcție în Dieceza de Iași să răsune cât mai curând cântări de laudă Dumnezeului veșnic.
Pr. Daniel Ghitiu