Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fer. János Scheffler, martir al comunismului

În catedrala romano-catolică din Satu Mare, duminică, 3iulie, a avut loc beatificarea unui episcop martir din regimul comunist din România: János Scheffler (1887-1952). A fost episcop de Satu Mare în perioada 1942-1948. A murit în închisoarea de la Jilava, la 6 decembrie 1952. Este al doilea episcop ridicat la cinstea altarelor, după Bogdánffy Szilárd (1911-1953), beatificat la Oradea, la 30 octombrie 2010.

Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, a dat citire decretului prin care episcopul martir a fost trecut în rândul fericiților. Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de cardinalul Erdo Péter, primat al Ungariei. La eveniment au participat 35 de episcopi, 150 de preoți și aproape 20.000 de credincioși din țară, precum și din Ungaria, Ucraina, Austria, Germania, Italia, Serbia și Slovacia. Din Dieceza de Iași au fost prezenți PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Episcopul János Scheffler s-a născut la 29 octombrie 1887, în localitatea Cămin, într-o familie de clăcași cu zece copii, dintre care trei au ales viața consacrată: János și Ferenc au devenit preoți, iar Mária a devenit călugăriță.

Studiază la gimnaziul catolic din Satu Mare, la Facultatea de Teologie din Budapesta, iar după hirotonire (6 iulie 1910), timp de doi ani, studiază la Roma, unde obține titlul de doctor în dreptul canonic. Lucrează ca vicar la Ciumești și Ujgorod. În anul 1917, episcopul său îi încredințează reorganizarea și conducerea Colegiului catolic din Satu Mare, iar ulterior îl numește profesor de teologie.

În vara anului 1922, pentru a-și perfecționa limba română, călătorește timp de trei luni prin Bucovina și Moldova. Este primit de ep. Alex. Th. Cisar la Iași, Pașcani, Gherăești și Săbăoani.

Între anii 1923 și 1925 este paroh la Moftinu Mare și totodată profesor de religie la liceu. Predă dreptul canonic și istoria Bisericii, fiind în același timp și îndrumător spiritual al studenților teologi. După unificarea Diecezelor de Satu Mare și Oradea i se încredințează, în anul 1929, organizarea studiilor teologice. Scrie manuale de educație religioasă pentru elevii de liceu și pentru intelectualii catolici.

În anul 1940 este numit profesor de drept canonic la Universitatea din Cluj, apoi este ales membru al Academiei "Sfântul Ștefan".

În anul 1942 ajunge episcop al Diecezei de Satu Mare, fiind consacrat la 17 mai. Își ia ca deviză cuvintele: Ca toți să fie una! Înființează seminarii liceale la Satu Mare, Carei și Ujgorod. În anul 1946, papa Pius al XII-lea l-a numit în locul episcopului de Györ, Apor Vilmos, care a murit ca martir.

În anul 1950, când se opune autorităților comuniste care doreau o Biserică națională, este internat cu domiciliu forțat la Baia de Criș. La 10 martie 1952 este arestat și anchetat la Ministerul de Interne, iar la 12 septembrie 1952 este mutat la închisoarea de la Jilava. Torturile și condițiile inumane din închisoare îi distrug sănătatea. Moare la 6 decembrie 1952. Dan Mizrahy, compozitor de origine evreiască cu care a împărțit celula, reține ultimele cuvinte rostite în limba latină de episcopul muribund: "Ibi vacabimus...", începutul unui text din sfântul Augustin la care episcopul medita adesea: "Acolo ne vom odihni și vom vedea; vom vedea și vom iubi; vom iubi și vom lăuda. Iată ce va fi la sfârșitul fără de sfârșit. Și ce alt sfârșit avem, dacă nu să ajungem în împărăția care nu va avea sfârșit" (De Civitate Dei, 22,30).

Este îngropat în cimitirul ortodox din Jilava. În toamna anului 1965 rămășițele pământești ale episcopului sunt duse în cripta catedralei din Satu Mare, unde au rămas până la 17 iunie 2011, când sunt mutate în catedrală. În ziua de 24 iunie, PS Eugen Schönberger, episcop de Satu Mare, sfințește noul monument funerar ce conține rămășițele pământești ale episcopului Scheffler, lângă altarul secundar din partea dreapta a naosului bisericii. (CC)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat