Apostolul iubirii (VII)
Martor ocular, zi de zi, pas cu pas, al activității evanghelizatoare a Învățătorului dumnezeiesc, sfântul apostol și evanghelist Ioan a reținut cu fidelitate diferitele împrejurări în care s-a aflat Isus, pe care le-a notat în Evanghelia a patra, scrisă de el.
În capitolul al optulea, versetele 1-11, descrie una dintre confruntările dintre Isus și cărturari împreună cu fariseii care, ca niște "paparazzi" din zilele noastre, îl pândeau în tot ceea ce făcea și spunea, pentru a le răstălmăci și, întinzându-i capcane, să-l poată incrimina.
Este vorba despre "femeia prinsă în adulter", pe care o aduc la Isus, înainte de "a o ucide cu pietre", așa cum prevedea legea mozaică (Dt 22,22-24). Puteau s-o facă, aplicând legea. În perversitatea lor, o aduc la Isus, pentru a-l ispiti: "Dar tu ce zici?". Isus nu le răspunde imediat, ci, "aplecându-se, scrie cu degetul pe pământ" (v. 6b). Ce anume scria? Evanghelistul nu notează. Ne putem imagina din alte confruntări: "Vai vouă, cărturarilor și fariseilor ipocriți!" (Mt 23,13a).
La insistența acuzatorilor, Înțelepciunea divină le răspunde ad hominem, cum meritau: "Acela dintre voi, care este fără de păcat, să arunce primul cu piatra în ea" (v. 7b). La auzul acestei provocări la sinceritate, acuzatorii au avut minimul de bun simț de "a pleca unul câte unul" (v. 9). Este grăitor minidialogul dintre Isus și femeie: "Femeie, unde sunt ei? Nu te-a condamnat nimeni?" - "Nimeni, Doamne" - "Nici eu nu te condamn; mergi: de acum să nu mai păcătuiești!". Concluzie: Aviz acuzatorilor tiranici, ipocriți!
P.A.D.