Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Dorin Martea (e-mail) "Spune-ți vă rog care este atitudinea Bisericii față de minoritățile sexuale și căsătoriile dintre aceste persoane? Vă mulțumesc mult!".

Problemele de care sunteți interesat sunt tratate în Catehismul Bisericii Catolice la numerele 2357-2359 (p. 490). Iată câteva idei din cele notate acolo sub titlul: Curăție și homosexualitate (nr. 2357): "Homosexualitatea desemnează relațiile între bărbați sau între femei care simt o atracție sexuală exclusivă sau predominantă față de persoane de același sex. Ea îmbracă forme foarte variate de-a lungul secolelor și în diferite culturi. Geneza ei psihică rămâne în mare măsură neexplicată. Bazându-se pe Sfânta Scriptură, care le prezintă ca depravări grave, tradiția a declarat întotdeauna că "actele de homosexualitate sunt în mod intrinsec dezordonate". Ele sunt contrare legii naturale. Închid actul sexual față de darul vieții. Nu izvorăsc dintr-o complementaritate sexuală și afectivă adevărată. Nu pot fi aprobate în nici un caz"; (nr. 2358): "Un număr deloc neglijabil de bărbați și de femei prezintă tendințe homosexuale înnăscute. Ei nu-și aleg condiția homosexuală: ea constituie pentru cea mai mare parte dintre ei o încercare. Trebuie să fie priviți cu respect, compasiune și delicatețe. Se va evita orice semn de discriminare nedreaptă față de ei. Aceste persoane sunt chemate să realizeze voința lui Dumnezeu în viața lor și, dacă sunt creștine, să unească greutățile pe care le întâmpină din cauza condiției lor cu jertfa crucii Domnului"; (nr. 2359): "Persoanele homosexuale sunt chemate la curăție. Prin virtuțile stăpânirii de sine, educatoare ale libertății interioare, uneori cu sprijinul unei prietenii dezinteresate, prin rugăciune și harul sacramental, ele pot și trebuie să se apropie, treptat și cu hotărâre, de perfecțiunea creștină". De asemenea, în Compendiul Catehismului este notat: (nr 492): Care sunt principalele păcate împotriva castității? Sunt păcate în mod grav contrare castității, fiecare după natura propriului obiect: adulterul, masturbarea, desfrâul, pornografia, prostituția, violul, actele homosexuale. Aceste păcate sunt expresie a viciului necurăției. Dacă sunt comise asupra minorilor, aceste acte sunt un atentat și mai grav împotriva integrității lor fizice și morale". De asemenea, sunt câteva documente pe care le puteți citi, printre care: "Considerații referitoare la proiectele de recunoaștere legală a uniunilor dintre persoane homosexuale" (Editura "Presa Bună", 2003).

* Marta (e-mail) "În această zi am participat la celebrarea sacramentului primei sfinte Împărtășanii a copiilor de la noi din localitate. Este o parte frumoasă a vieții mele de care copiii mi-au amintit... M-am oprit din rugăciune fiind, recunosc, egoistă, cu gândul că sunt puternică în credința mea, fără ajutor de la nimeni. Astăzi, înțeleg că Isus este puterea din noi. Noi singuri nu putem fi decât vulnerabili. Să venim la el, cu încredere. Cu credință! Cum să iert? Vreau să merg să mă spovedesc, dar mai întâi trebuie să înțeleg încă un lucru. Cum nu am avut de ales, a trebuit ca un copil inocent să iau exemplul părintesc (al mamei), care mi-a tăiat aripile nevinovate, determinându-mă să renunț la numele de creștin prin fanatismul ei. Oare cine e creștin? Tatăl meu a fost bolnav și dânsa (ca soție) l-a părăsit la greu, și pe noi. Mama (nu știu dacă merită acest nume), mă punea să-i fac treburile acasă în timp ce ea se plimba și dacă câștiga ceva devenea din ce în ce mai arogantă... Ea și-a luat banii și a plecat spunând că tata e rău și e vinovat. Eu știu cât de mult a suferit el, pentru că el este acel copil încrezător pe care Isus îl ajută indiferent de situație. El are putere... Ea merge în excursii cu teme religioase și crede că această fațadă o face să pară cumsecade. Dumnezeu vede, cred, cum e în realitate... Acum eu am de lucru și, cu toate că e bolnav, tata se ocupă de treburi acasă, merge aproape zilnic la Biserică și a rămas doar regretul că am avut o asemenea ființă ca mamă, mai bine nu aveam. Aș vrea să o pot ierta. Oare cum aș putea? Vă mulțumesc anticipat și aștept răspunsul dv.".

Indiferent ce a făcut mama dv. va rămâne cea care v-a dat viață. Ca atare, măcar pentru aceasta trebuie s-o respectați și să-i acordați cinstea cuvenită. Nu uitați că este notat în Scriptură: "Cinstește-l pe tatăl tău și pe mama ta ca să-ți fie ție bine și să trăiești mult pe pământ". Nu avem noi dreptul să luăm locul lui Dumnezeu. Pentru modul cum s-a comportat o va judeca Dumnezeu. Căutând să tot păstrați în inimă și să vă gândiți la câte v-a făcut mama nu faceți altceva decât să purtați o povară. Recitiți cu atenție textele care spun cum a procedat Cristos cu cei care i-au făcut rău. Cum a procedat el când era pe cruce cu cei care l-au scuipat și l-au batjocorit? Poate că așa veți găsi putere să iertați. Nu uitați să vă rugați pentru ca Dumnezeu să vă dea această putere. Vă dorim gânduri bune și binecuvântare de la Domnul.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat