Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Mărturii ale țiganilor

Fragmente din mărturii ale unor participanți la întâlnirea lui Benedict al XVI-lea cu țigani europeni din ziua de sâmbătă, 11 iunie.

- "Când ești un copil care trăiește într-o tabără, la școală nu ești considerat ca toți ceilalți. Când crești și cauți un loc de muncă și în document văd scris la adresă "tabără de nomazi", îți spun: "Nu, mulțumesc". Știu că sunt romi care greșesc, care se comportă rău, dar responsabilitatea este întotdeauna personală, iar vina nu este niciodată a unei etnii sau a unui popor. Când mă gândesc la viitor, mă gândesc la orașe și țări unde să existe loc și pentru noi, în adevăratul sens al cuvântului, ca niște cetățeni asemenea celorlalți, nu ca un popor care trebuie izolat și de care să-ți fie teamă" (Carlo Mikic, student roman de etnie rom rudari, născut și crescut într-o tabără de romi, din capitala Italiei).

- "Eu doresc un lucru: ca țiganii să fie primiți cu o mai mare atenție și cu ochi vigilenți; să fie tratați cu mai mult respect... să nu mai existe vreodată Auschwitz, să nu se mai petreacă vreodată acele lucruri atât de oribile, de urâte... acele morți. S-ar putea întâmpla din nou ce a fost la Auschwitz: acolo a rămas totul așa cum era; și oamenii au rămas la fel cum erau. Noi suntem florile acestei lumi și suntem striviți, maltratați și uciși" (Ceija Stojka, țigancă din Austria, care a supraviețuit lagărului de exterminare de la Auschwitz).

- "Cel care face bine este protejat de Dumnezeu... Aș dori pentru fiii mei și pentru toți copiii rom și sinti un viitor de pace și de seninătate, în care să poată crește și trăi împreună cu alți copii din Europa și din lume fără să fie excluși și discriminați. Spun sincer că în fața Domnului Isus nu m-am simțit niciodată diferită, stingheră. Știu că omul privește la aparență, dar Domnul se uită la inimă și voi, Sfinte Părinte, astăzi, ne demonstrați acest lucru" (Pamela Suffer, țigancă sinti).

- "Pe ei nu-i interesa că sunt țigancă. Participam împreună la sfânta Liturghie în fiecare zi, unde întâlneam și călugărițe. Atunci am înțeles că Domnul mă chema să-i slujesc devenind o călugăriță. Am înțeles că mă chema să-i ajut pe țigani să găsească drumul care conduce la el și să afle astfel adevărata bucurie. Sper ca evanghelia și iubirea lui Isus să ajungă cât mai repede la frații și surorile noastre care nu le cunosc încă, iar noi să putem fi fideli și înflăcărați mărturisitori a ceea ce am văzut și primit de la maica Biserică" (Anastazia Hulubova, călugăriță țigancă, din Slovacia).

După Radio Vatican



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat