Pelerinaj în Polonia
Imediat după beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, în luna mai, un grup de pelerini, din Dieceza de Iași, au avut marea bucurie de a vizita Polonia. Pelerinajul a fost organizat și coordonat de pr. Iosif Dorcu, având ca scop vizitarea multor sanctuare la care s-a rugat odinioară și venerabilul slujitor a lui Dumnezeu, atât în tinerețe, cât și mai târziu ca urmaș al apostolului Petru.
În dimineața primei zile a pelerinajului ne-am îndreptat spre Oradea, trecând și pe la sanctuarul marian de la Cacica. A doua zi ne-am oprit în catedrala din Oradea, poate cea mai frumoasă catedrală din România. Aici am avut ocazia de a ne ruga fericitului Szilárd Bogdánffy, care a murit în închisorile comuniste, fiind declarat fericit anul trecut. După ce am trecut prin Ungaria, primul popas a fost la catedrala "Sfânta Elisabeta din Kočice", cel mai vechi monument al orașului, construită între anii 1378 și 1508. În special altarul, cu cele trei statui supradimensionate și 48 de vitralii, conferă catedralei măreția specifică arhitecturii religioase medievale.
A urmat apoi drumul spre Polonia, unde am vizitat sanctuarul de la Zakopane, construit ca semn de mulțumire în cinstea Maicii Domnului de la Fatima, pentru că ea a salvat viața papei Ioan Paul al II-lea în atentatul din ziua de 13 mai 1981. Am văzut aici o capelă unde permanent se aude vocea fericitului papă. Seara am ajuns la Czestochowa.
În următoarea zi, 19 mai, am pornit în procesiune pe străzile orașului, în rugăciune, spre sanctuarul marian "Jasna Góra". Aici s-a celebrat sfânta Liturghie, în capela "Sfântul Rozariu", iar apoi am avut șansa să participăm la "apel", moment în care se descoperă icoana miraculoasă a sfintei Fecioare Maria.
În a patra zi, ne-am îndreptat spre nord, la cel mai impresionant sanctuar al Poloniei, Lichen. Primul popas l-am făcut la catedrala din Lódz. Aici, în capela de adorație perpetuă, sfânta Faustina Kowalska a avut primele dialoguri cu Isus. Odată ajunși la Lichen, am rămas profund uimiți: mărimea, grandoarea, lumina, aurul, vitraliile nenumărate, totul incredibil de frumos. La întoarcere am vizitat bazilica minor din orașul Kalisz, sanctuar închinat sfântului Iosif.
Ziua următoare am vizitat lagărele de concentrare de la Auschwitz. Ajunși aici, unul dintre pelerini a spus: "După paradisul de ieri, iată-ne acum la o reprezentare a infernului". Tot grupul a fost profund mișcat văzând celulele și condițiile în care erau ținuți prizonierii (printre care și sfântul Maximilian Kolbe), camerele de gazare, cuptoarele, zidul morții etc. Am rămas câteva momente în rugăciune în fața celulei sfântului Maximilian Kolbe... Apoi am făcut un popas la Wadowice, unde am admirat casa memorială și catedrala unde a fost botezat fericitul Ioan Paul al II-lea.
Plecând din Wadowice, am vizitat și sanctuarul "Sfânta Fecioara Maria din Kalwaria", un loc foarte îndrăgit de fericitul papă.
În ziua următoare, duminică, 22 mai, gazdă ne-a fost Cracovia, cu cetatea Wawel, catedrala regală, sanctuarul sfintei Fecioare Maria și sanctuarul Divinei Îndurări. Aici, am participat la sfânta Liturghie, în capela "Sfânta Faustina Kowalska" și am venerat relicvele ei.
Pelerinajul s-a încheiat la Rzeszów, la sanctuarul marian din acest oraș. Atmosfera acestor zile, în Polonia sanctuarelor, și bucuria pelerinilor e greu de descris în cuvinte. Pelerinajul ne-a ajutat să cunoaștem sanctuarele cele mai importante din Polonia, iar evlavia poporului polonez ne-a apropiat mai mult de sfânta Fecioară Maria.
Sr. Mihaela Imbrea