Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cunoașterea, primul pas spre iubire

În ultimul articol dedicat temei iubirii spuneam că nici un om nu poate trăi împlinit, dacă nu a întâlnit iubirea, iar aceasta crește pornind de la întâlnirile dintre oameni. Așadar, un tânăr nu poate ajunge să iubească o tânără, dacă nu are privirea "programată" să observe ceea ce este bun și frumos la toate persoanele din jurul său. Dragostea nu se naște din "ciocnirea" a două persoane, ci din întâlnirea a două vieți, care știu să contemple tot ceea ce este minunat la persoanele din jurul lor. Într-un astfel de "context" de viață, un tânăr și o tânără pot ajunge să se "întâlnească" pe drumul vieții, intersectându-se gândurile, dorințele, așteptările lor. Este momentul îndrăgostirii! S-a scris mult despre acest moment al vieții și nu avem aici intenția de a face o radiografie a acestei trăiri! Dorim însă să insistăm asupra următoarei idei: pentru ca relația între două persoane să reziste și să aibă consistență este nevoie să se facă trecerea de la îndrăgostire la o serioasă și adevărată cunoaștere reciprocă.

În lucrarea Iubirea se construiește, ce se găsește în librăriile catolice (este o invitație la lectura acestei cărți!) se descrie astfel momentul îndrăgostirii: "Celălalt nu este văzut așa cum este într-adevăr, dar se proiectează asupra lui, ca pe un ecran, fantezie, nevoi, idealuri. Este Făt-Frumos sau Frumoasa din pădurea adormită. Când ecranul cade, se observă că nu e Făt-Frumos, nici Frumoasa adormită și nici măcar frumoasă. Este prima reacție de deziluzie. După acel raport, nu prea sincer, care este îndrăgostirea, vine momentul adevărului. "Nu mai suntem îndrăgostiți! Ei bine, acum putem să începem să construim cuplul". Îndrăgostirea dulce se poate întări și transforma într-o cunoaștere profundă și un dialog sincer care să ajungă la alegerea concretă a altuia". Îndrăgostirea este ceva care nu poate fi controlat ("inimii nu se dictează!"), iubirea înseamnă maturitate; îndrăgostirea înseamnă a lăsa lucrurile să meargă de la sine, iubirea pretinde o ordine a lucrurilor; îndrăgostirea face din celălalt o obsesie, iubirea face ca celălalt să fie mereu prezent; îndrăgostirea ascunde, de multe ori, teama de a nu fi părăsit; iubirea presupune o legătură strânsă, care face ca drumul să fie parcurs împreună; îndrăgostirea este o scânteie luată drept foc, iubirea este ca o flacără susținută continuu... Exemplele ar putea continua la infinit.

Creșterea capacității de a iubi presupune a învăța să te raportezi la cealaltă persoană în totalitatea ei, fără a lua "din ea" doar ceea ce îmi este pe plac. Ca exemplu, nu poate să mă intereseze doar că arată bine, fără să mă raportez și la valorile în care crede sau să mă intereseze trăirile sale, trecutul său etc. Apoi, presupune a face efortul de a cunoaște cealaltă persoană în situațiile concrete ale vieții, zi de zi, fără a avea pretenția, mai mult sau mai puțin conștientă, de a o face după chipul și asemănarea mea. O astfel de dorință de cunoaștere a persoanei înseamnă începutul unui drum de iubire. Pe tot parcursul acestui drum trebuie să fie prezente unele elemente esențiale. Primul element este respectul față de celălalt, acceptarea fără condiții a felului de a fi și nu în raport cu propriile necesități. Al doilea element este responsabilitatea pentru cealaltă persoană, nu ca o datorie "apăsătoare", ci ca un angajament voluntar, permanent. Un alt element prezent trebuie să fie grija pentru creșterea profundă și din toate punctele de vedere a celeilalte persoane. Prezența acestor valori poate fi semnul că s-a început un drum autentic de iubire!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat