Adeziunea pentru Acțiunea Catolică
În 50 de parohii ale diecezei, în ziua de 5 decembrie 2010, s-a desfășurat reînnoirea sau depunerea adeziunii pentru Acțiunea Catolică "Sf. Iosif".
În cadrul sfintei Liturghii, copiii, tinerii și adulții, după ce au răspuns în mod liber chemării lui Dumnezeu de a-și trăi credința într-un mod conștient, responsabil și activ, au ieșit din anonimat exprimând înaintea lui Dumnezeu, a păstorilor și a comunității dorința de a-l urma pe Cristos, slujind Biserica, acționând după spiritul Acțiunii Catolice în comunitățile parohiale.
Acțiunea Catolică este strâns legată de Biserică, urmărind schema clasică: Biserica locală în centru și laicii drept colaboratori ai apostolatului ierarhic. Cu o forță insistentă, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a reînceput să vorbească despre dimensiunea "carismatică" a Acțiunii Catolice: "Lunga voastră istorie este născută dintr-o carismă, adică dintr-un dar special al Duhului Învierii.... Gândiți-vă cu o umilă mândrie și cu o bucurie interioară la carisma Acțiunii Catolice!... Eu vă încurajez să explorați totdeauna în profunzime carisma voastră..." (8 septembrie 2003).
Această poziție deschide în fața Acțiunii Catolice un orizont nou și foarte bogat în consecințe teologice și practice. Mai întâi îi este reamintită Acțiunii Catolice sursa originară a vitalității sale și a dinamismului său: Duhul Sfânt. La nivel practic, această poziție va conduce la stabilirea, în mod necesar, a unor puncte de legătură între Acțiunea Catolică, noile comunități și noile carisme pe care Duhul Sfânt nu încetează să le facă să înflorească în Biserica de astăzi.
La întâlnirea copiilor și adolescenților din Acțiunea Catolică cu Sfântul Părinte (30 octombrie 2010), papa Benedict al XVI-lea spunea: "Când aderați la Acțiunea Catolică vă spuneți vouă înșivă și tuturor că iubiți Biserica și că sunteți dispuși să fiți coresponsabili împreună cu păstorii ei de viața și misiunea ei, în cadrul unei asociații care se jertfește pentru binele persoanelor, pentru drumul lor de sfințenie și al vostru, pentru viața comunității creștine în cotidianitatea misiunii ei... Forța iubirii lui Dumnezeu poate să realizeze în voi lucruri mărețe".
La încheierea sfintei Liturghii din cadrul întâlnirii cu păstorul diecezei (16 octombrie 2010), PS Petru Gherghel ne-a îndemnat să fim asemenea oglinzilor care, primind lumina de la Cristos, sfânta Fecioară Maria și de la sfinți, să o transmitem părinților, fraților, colegilor noștri și întregii societăți. "Transmiteți lumina credinței și a bucuriei! Aceasta vă dorim noi, episcopi și preoți".
În acest an pastoral dedicat familiei ne angajăm să redescoperim importanța rugăciunii în viața noastră, a familiilor noastre și a comunităților parohiale.
În Dieceza de Iași, în anul asociativ 2010-2011, Acțiunea Catolică este prezentă astfel, la nivelul sectoarelor:
- Acțiunea Catolică a Copiilor: 27 de parohii, cu peste 739 de membri și 167 de animatori;
- Acțiunea Catolică a Tinerilor: 49 de parohii, cu peste 1.066 de membri;
- Acțiunea Catolică a Adulților: 18 parohii, cu peste 384 de membri.
Astfel, este prezentă în 50 de parohii, cu 739 copii, 167 animatori, 1.066 tineri, 384 adulți, adică 2.189 de membri. Șapte parohii ale diecezei s-au declarat simpatizante AC Iași.
Adriana Ianuș