Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu. Cardinalul Stanislaw Dziwisz

Astăzi e nevoie de curaj pentru a deveni preot

Cardinalul Stanislaw Dziwisz, fostul secretar al papei Ioan Paul al II-lea, actualul arhiepiscop mitropolit de Cracovia, s-a aflat în România în perioada 18-22 mai. La București a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității, a participat la simpozionul "Fericitul Ioan Paul al II-lea", organizat la Academia Română, a sfințit statuia fericitului Ioan Paul al II-lea din Popești-Leordeni, a celebrat Liturghia în catedrala "Sfântul Iosif" și s-a întâlnit cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La Iași a celebrat o Liturghie la Institutul Teologic, a sfințit biserica din Poiana Micului, s-a întâlnit cu polonezii din Solonețu Nou și a vizitat sanctuarul din Cacica. Fiind prezent la Iași a binevoit să răspundă la câteva întrebări.

- Eminență, bine ați venit la Iași. Sunteți arhiepiscop mitropolit de Cracovia (Polonia). Cum trăiesc credința catolicii polonezi? Vă rog, dacă este posibil, să prezentați pe scurt situația catolicilor din Polonia.

În Occident se credea că odată cu intrarea Poloniei în Comunitatea Europeană credința și practica creștină se vor schimba, polonezii vor deveni mai liberali, vor pierde vocațiile sau cel puțin se vor micșora, lumea se va îndepărta de Biserică etc. Nu s-a verificat nimic din toate acestea. Oamenii au rămas atașați de Biserică, atașați de Cristos și de practicile religioase care sunt la înălțime. De exemplu, sunt regiuni în care participarea la Liturghia de duminică ajunge la 70-80 %. În Cracovia procentul este mai mic, pentru că, fiind un oraș mare, sunt prezente elemente diverse. Dar 50 % sau chiar mai mulți sunt prezenți la Liturghie. Încercăm să menținem nivelul practicii religioase și viața creștină. Sunt și probleme.

- Care ar fi problemele?

Îndeosebi încercăm să-i menținem aproape de Biserică pe tineri. Ei caută de muncă, se pregătesc pentru viață, de cele mai multe ori singuri. Există riscul să se îndepărteze de Biserică. Încercăm să le fim aproape, să le răspundem întrebărilor și prin intermediul mișcărilor și asociațiilor care sunt destul de vii. Problema cea mai mare este criza demografică: se nasc din ce în ce mai puțini copii.

- Cum este peste tot în Europa...

Da, așa este. Lipsa copiilor duce apoi la închiderea școlilor. Este apoi problema familiei. Mulți au găsit de lucru în afara țării. Nu în SUA, acolo merg puțini și de obicei se întorc. Cei mai mulți sunt în Europa. Aceasta face ca viața familială să fie puțin în dificultate: separări, pericolul de noi prietenii, crește numărul divorțurilor.

- Vocații există?

Da, există, dar dacă numărul copiilor scade, vor fi probleme în viitor. Acum seminariile sunt pline. Lipsesc vocațiile la viața consacrată. Sunt surori puține. Este un semn poate al crizei prin care trec femeile. Ele sunt mai ușor influențate de modă.

- Câte dieceze sunt în Polonia?

Împreună cu două eparhii greco-catolice și un ordinariat militar, în total avem 44 de dieceze, fiecare cu câte jumătate de milion sau un milion de catolici.

- Ați fost hirotonit preot la 23 iunie 1963, în plin regim comunist. Cum s-a născut vocația dv.? Care este istoria chemării la sfânta Preoție?

De mic copil m-am gândit m-am văzut preot. Cred că acest gând mi-a venit pentru că am fost mult timp ministrant, am stat pe lângă preoți la Liturghie. Am avut preoți și cateheți care au trezit în mine dorința de a deveni preot. Apoi, în școală și în liceu, am căutat să am grijă ca această dorință să nu adoarmă.

- Nu a fost greu? Era totuși regimul comunist...

Din tinerețe am căutat să fim atenți să nu ne plecăm în fața lor. Când eram în liceu, în clasa mea era o asociație a comuniștilor care căuta să-i adune pe tineri. Doar trei s-au înscris. Ceilalți au refuzat. În ambientul meu, a avea vreo legătură cu partidul comunist sau a face parte din poliția politică era grav și rușinos. - Ați fost secretar al papei Ioan Paul al II-lea. Vă rog să povestiți două sau trei dintre momentele cele mai frumoase ale acestei misiuni. Cum a fost să lucrați cu fericitul Ioan Paul al II-lea?

Raportul a fost unul familial. El a fost pentru mine, profesor, apoi episcop. Într-o seară, mi-a spus că trebuie să merg să-l ajut. Am întrebat când. El mi-a spus: "Astăzi". A doua zi am mers și așa am rămas 39 de ani în slujirea de secretar: 12 ani la Cracovia și 27 de ani la Vatican pe durata întregului pontificat. Am împărtășit viața lui. Activitatea mea a depins de a lui. Raportul a fost de părinte și fiu.

- Ce v-a impresionat mai mult la Ioan Paul al II-lea?

Impresiona legătura sa cu Domnul. Devoțiunile sale, practicile sale religioase arătau aceasta de la început. Se vedea că este un om al lui Dumnezeu. Acum văd că acele cuvinte: "Deschideți larg porțile lui Cristos", el le-a pus în practică de mic, ca adolescent și tânăr. A deschis inima sa pentru Isus Cristos. Atunci a început această prietenie între el și Isus. Când a devenit papă a dorit să împărtășească, să arate că aceasta este important în viața omului și a societății: de a avea cu sine pe Isus Cristos. Omul se explică pe sine doar prin Isus Cristos, spunea el. Istoria însăși se explică prin acel Isus care s-a născut, ne-a mântuit, l-a răscumpărat pe om. Totul se explică în Isus Cristos. Era o cristologie pe care el a trăit-o de mic.

- Ați fost secretar 12 de ani, după cum ați spus, când Karol Wojtyla nu era papă, era arhiepiscop de Cracovia. Cum era Karol Wojtyla înainte de a deveni papă?

Era la fel. Nu a schimbat nimic, nu avea nevoie să schimbe ceva ca papă. A fost un om simplu, autentic, de mare credință, dedicat misiunii sale. Nu pierdea vremea. Era mereu prins de activități, de studiu...

- La Institutul Teologic din Iași i-ați întâlnit pe seminariști. Ați celebrat o Liturghie împreună cu profesorii și studenții seminarului. Care a fost mesajul dv. pentru studenți?

Am fost mereu aproape de seminarul vostru. M-am interesat prin episcopul vostru, pe care îl cunosc de mulți ani. El a căutat sprijin, mijloace pentru a susține Seminarul mare și Seminarul mic. Când venea la Sfântul Părinte trecea și pe la mine. Așa a crescut această apropiere și preocupare pentru Seminar. Am dorit să-i întâlnesc personal pe seminariști pentru a le spune: curaj. Astăzi e nevoie de curaj pentru a deveni preot. Lumea nu e întotdeauna favorabilă unei asemenea alegeri. Într-o lume în care mulți caută bunăstarea sau o viață ușoară e nevoie de curaj pentru a merge înainte în slujirea lui Isus Cristos. A avea încredere că Isus Cristos este cu noi.

- Ce se poate face în aceste timpuri când mulți nu găsesc drumul spre Biserică?

Astăzi lumea are nevoie de martori adevărați, de preoți adevărați totalmente dedicați lui Isus Cristos: este radicalismul evanghelic. Asta atrage lumea. Asta este fundamental astăzi: mărturia, radicalismul. Lumea sensibilă caută martorii. Dacă vede martori, va putea să meargă înainte, să-i urmeze.

- În Dieceza de Iași este Anul Familiei și Căsătoriei Creștine. Ce anume considerați important pentru familia de astăzi?

Viitorul diecezei, al Bisericii și al societății depinde de familie. Dacă privim prin această oglindă, pupilă a ochiului care este familia, vedem viitorul. Dacă familiile sunt sănătoase și societatea va fi sănătoasă. E valabil și pentru Biserică.

- Ce ar putea face membrii familiei pentru a construi o familie sănătoasă?

Sănătate înseamnă unitate, practică religioasă, rugăciune...

- Mulțumesc, Eminență, pentru mesajul dv. și pentru că ne-ați vizitat.

Sunt fericit că am stat cu voi și v-am văzut. Am simțit atmosfera Bisericii, în mod deosebit la Liturghie: o mare asemănare între viața voastră și cea a noastră. Atmosfera e aceeași: participarea, cântarea, devoțiunile populare. M-am gândit în aceste zile cum să menținem acest spirit!

- Sperăm să menținem acest spirit cu ajutorul lui Dumnezeu. Vă mulțumesc mult.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat