Administrarea Mirului la românii din Italia
PS Aurel Percă, în perioada 29 mai - 5 iunie, a administrat taina sfântului Mir copiilor și tinerilor din familiile de români romano-catolici din câteva localități din Italia. Duminică, 29 mai, 70 de copii din Roma și din împrejurimi au primit sacramentul Mirului: mai întâi a celebrat sfânta Liturghie în comunitatea din Grotte Celoni, apoi în comunitatea din San Vitale. Duminică, 5 iunie, în Torino, au primit Mirul 150 de persoane.
La Roma, printre concelebranți s-au numărat pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici din Roma și decan pentru Italia-sud, Mons. Anton Lucaci, responsabil cu programul în limba română la Radio Vatican, pr. Mihai Roca, responsabil cu pastorația românilor din Dieceza de Palestrina, precum și preoții prezenți la studii la Roma.
Candidații la Mir au fost însoțiți în drumul lor formativ, pe lângă "ochiul atent" al părintelui paroh, Isidor Iacovici, care a și garantat pregătirea lor, de sr. Alina Ignat, din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", de sr. Marie-Terese, din Congregația "Surorile Franciscane" din Caransebeș (i-au pregătit pe copiii din comunitatea "San Vitale"), de sr. Maria-Ingrid Arbonos, din Congregația "Fiicele și Fiii Inimii Neprihănite a Mariei" și de cateheta Adriana Solomon (i-au pregătit pe copiii din comunitatea Grotte Celoni).
Celor 58 de copii și tineri de copii din Roma li s-au alăturat, la celebrarea din Grotte Celoni, spre a le fi administrat sacramentul Mirului, și 12 copii din comunitățile Diecezei de Palestrina.
La predică, PS Aurel a vorbit copiilor, părinților, nașilor și celorlalți creștini prezenți despre importanța sacramentului Mirului pentru cei botezați, despre harurile pe care le presupune acest sacrament, ca și despre misiunea pe care o au creștinii odată cu primirea celor șapte daruri ale Duhului Sfânt. "Trebuie să fiți asemenea soldaților, spunea PS Percă. A primi sacramentul Mirului presupune asumarea Botezului, confirmarea lui. Cel care a primit Mirul trebuie să fie gata oricând ca, asemenea apostolilor, să dea cont despre credința lui".
Faptul că și de data aceasta părinții au parcurs alături de copii, chiar și 200 km pentru a primi sacramentul Mirului, dar și spre a se pregăti sârguincios pentru acest mare eveniment, demonstrează, dacă mai era nevoie, că rugăciunea învățată pe "genunchii" mamei, catehismul știut din "scoarță în scoarță", pregătirea din holul sau turnul bisericilor, toate acestea continuă să dea roade și să treacă de la părinți la copii.
În general, darul primit își găsește desăvârșirea dacă este împărțit la cât mai mulți. Duhul Sfânt, darul Tatălui, împărțit cu generozitate de Biserică, prin rugăciunea de implorare și prin ungerea cu sfânta crismă, de-a lungul istoriei Bisericii a fost împărțit la atâția. Copiii și tinerii prin primirea sacramentului Mirului s-au învrednicit să-l primească pe Duhul Sfânt cu cele șapte daruri ale sale. De acum rămâne pentru ei ca și o datorie misiunea de a împărți din darul primit.
Pr. Felician Tiba