Pot să pun și o prăjiturică în cutiuța speranței?
Aceasta a fost întrebarea unui băiețel de doar 7 ani, pregătit să facă o surpriză imensă copiilor din Africa. El este unul dintre cei care au încercat să întindă o mână de ajutor, în diferite feluri, către credincioșii misionarilor noștri, aflați la mii de kilometri de dieceză, prin intermediul "cutiei speranței". Ușor descumpănit după ce i s-a spus că prăjitura s-ar putea să nu reziste unui drum atât de lung, băiatul s-a uitat la cutie și a zis: "Dar bomboanele? Ele rezistă, nu-i așa?"
Proiectul "cutia speranței" s-a desfășurat în timpul Postului Mare, în organizarea Centrului Misionar Diecezan Iași. Mii de cutiuțe au fost trimise în toată dieceza și, în câteva săptămâni, ele s-au întors cu mii de contribuții în bani ale catolicilor din Moldova. Ce au găsit coordonatorii activităților misionare în aceste cutiuțe? Bani, mai mari și mai mici - monede de 50 de bani, de 10 bani, de 5 bani, chiar și de un ban, alături de bancnote de 1 leu, de 5 lei, de 10 lei, chiar și de 100 de lei.
Îndrumați de părinți, de preoți, de profesori de religie sau de persoane consacrate, copiii din parohiile catolice s-au străduit să adune cât mai mulți bănuți. Micile lor sacrificii au început chiar din Miercurea Cenușii și au ținut în fiecare zi a postului de 40 de zile, ba chiar și după sărbătoarea Paștelui. Astfel, mulți copii au spus că e mai bine ca toate cutiuțele să fie returnate după ce se întorc în țară părinții lor, care lucrează în Italia și Spania. Copiii și tinerii erau convinși că părinții lor ar putea spori, cu generozitate, mica lor agoniseală. Alți copii au așteptat chiar Paștele pentru a profita de vizitele pe care urmau să le facă alături de părinți la bunici, rude și prieteni și care, desigur, au putut să mărească sumele depuse de ei.
În alte comunități, cei mici s-au gândit să distribuie cutiuțe ale speranței și în rândul copiilor de alte confesiuni, iar uneori chiar au reușit să îndemne la solidaritate umană copii și tineri de vârsta lor din comunitățile ortodoxe frățești. "Cutia speranței" a fost în acele comunități un simbol al ecumenismului și o dovadă vie că solidaritatea creștină poate dărâma multe ziduri care, doar aparent, ne despart.
Coordonatorii activităților misionare au fost de-a dreptul copleșiți de miile de telefoane primite la sediul Centrului Misionar, în special de la profesorii de religie din dieceză, prin care erau rugați să dubleze numărul de cutiuțe distribuite pentru ca ele să ajungă la toții copiii.
Proiectul "cutia speranței" a fost susținut din plin de inspectorii școlari care, cu deschidere și generozitate, au acceptat să organizeze întâlniri cu profesorii de religie și au transmis mesajul Centrului Misionar Diecezan, astfel încât el să ajungă la toți copiii și credincioșii din parohii.
"Cutia speranței" a fost o premieră anul acesta pentru România, dar ea tinde să devină o frumoasă tradiție de solidaritate a Postului Mare, așa cum este în Germania sau Italia. Pentru că strângerea de fonduri înseamnă nu numai banii care se adună pentru a fi trimiși acolo unde este nevoie de ei, ci și manifestarea modului în care fiecare dintre noi, mai tânăr sau mai bătrân, înțelege să facă dovada credinței pe care o poartă, să arate că este sensibil față de nevoile aproapelui, indiferent de locul în care i-a așezat Dumnezeu viața.
Sfântul Grigore Teologul spunea: "Cuvântul fără faptă e moarte", vorbe care au prins viață, odată cu sărbătoarea Învierii, prin contribuțiile credincioșilor și copiilor din parohiile Moldovei, la "cutia speranței".
Centrul Misionar