Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Iubirea ca întâlnire

În articolul din luna aprilie scoteam în evidență că nimeni nu poate să spună că este pregătit să iubească dacă nu este capabil să se dăruiască. Mergem mai departe și dorim să spunem că niciun om nu poate trăi împlinit dacă nu a întâlnit iubirea, iar aceasta crește pornind de la întâlnirile dintre oameni. Papa Ioan Paul al II-lea spunea în enciclica Redemptor hominis: "Omul nu poate trăi fără iubire. El va rămâne pentru sine o ființă de neînțeles, iar viața sa va fi lipsită de sens dacă nu îi va fi revelată iubirea, dacă nu se va întâlni cu iubirea, dacă nu o va experimenta și nu și-o va însuși, dacă nu participă la ea în mod viu". Învățăm să iubim în măsura în care învățăm să îi întâlnim pe oameni.

Viața noastră este făcută dintr-un amalgam de trăiri, dintr-un tumult de alergături după certitudini, din permanenta tensiune spre ceva care ne împlinește, dintr-un desiș al relațiilor interpersonale. În toată această vâltoare există riscul să intrăm în contact cu mulți indivizi, dar să nu întâlnim oameni, să nu descoperim viața din ei, să nu intrăm în universul lor. Cu multă tristețe, Martin Luther King spunea că "noi am învățat să zburăm ca păsările, să înotăm ca peștii, dar nu am învățat arta de a trăi ca frații". Cea mai frumoasă călătorie care se poate face pe pământ este aceea de a ne îndrepta unul spre celălalt și de a contempla lucrarea lui Dumnezeu în fiecare în parte. Astfel vom înțelege mai bine că iubirea nu înseamnă a fi iubiți, ci a iubi mai întâi.

Acest mod de a vedea lucrurile ar trebui să determine comportamente concrete: a nu avea prejudecăți în privința persoanelor ce le întâlnim în viața noastră, a nu le cataloga instinctiv, a nu le pune la zid, a nu le condamna la "moarte" prin indiferență etc. Dimpotrivă, a le privi cu ochii bunăvoinței, a descoperi părțile bune, a evidenția calitățile etc. Aceasta înseamnă a întâlni persoanele cu tot ceea ce au minunat în viața lor. Este, de fapt, ceea ce a făcut Cristos în întreaga sa viață: l-a întâlnit pe om în toate manifestările sale și a intervenit acolo unde natura umană își pierduse din demnitate. Este iubirea care creează persoana iubită!

Un tânăr nu poate ajunge să iubească o tânără dacă nu are privirea "programată" să observe ceea ce este bun și frumos la toate persoanele din jurul său. Dacă se va căuta mereu pe sine și va urmări doar propria imagine nu va reuși să ajungă la inima cuiva. Dragostea nu se naște din "ciocnirea" a două persoane, ci din întâlnirea a două vieți care știu să contemple tot ceea ce este minunat la persoanele din jurul lor. Altfel privirea se oprește doar la ceea ce este exterior, la aparență, la "ambalaj" și "iubirea" devine iluzie amară. Există o pagină foarte frumoasă între scrierile lui Charles de Foucauld: "Eu vă învăț că se poate face bine oamenilor, mult bine, un bine infinit, un bine divin, fără cuvinte, fără gălăgie, în tăcere dând exemplu bun. Întreaga noastră viață trebuie să fie o predicare a evangheliei, prin intermediul exemplului; toată existența noastră, toată ființa noastră trebuie să predice evanghelia de pe acoperișuri; întreaga noastră persoană trebuie să îl respire pe Cristos".

În căutarea iubirii vieții noastre privirea trebuie să fie mereu pură și inima deschisă pentru a întâlni oameni și vieți. Nu am face decât să trăim cuvântul lui Cristos: "Căci v-am dat exemplu ca și voi să faceți așa cum v-am făcut eu" (In 13,15).

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat