Sanctuarul marian din Castelmonte
Din ce în ce mai mult călătorim pe autostrăzile europene. Din grabă, adesea, riscăm să trecem pe lângă mari sanctuare, care, cu siguranță ar avea multe să ne spună. Convins fiind că toți am vrea să ne răcorim sufletele în atari oaze de spiritualitate, care sunt sanctuarele Maicii Domnului sau ale sfinților, vă propunem, din când în când, începând cu acest număr, prezentarea unor asemenea așezăminte creștine din diferite țări ale Europei.
Sanctuarul Maicii Domnului din Castelmonte (Italia) este, probabil, sanctuarul cel mai vechi din toată regiunea Friuli Veneția Giulia, dacă nu cumva cel mai vechi din toată istoria creștină. Se află la doar 25 km de Udine, într-o zonă montană mirifică. Cu mașina se poate ajunge pe un drum îngust și șerpuit până la o parcare. Apoi pe o scară se poate urca, pe jos, până la sanctuar. De aici se poate admira o panoramă asupra orașului Cividale și asupra întregii câmpii din regiunea Friuli.
Conform tradiției, dar și cercetărilor realizate în anii 1960, când s-au realizat lucrări de restaurare, sanctuarul (îndeosebi cripta, care se poate vedea și astăzi) este atestat din secolul al V-lea. Locul unde este amplasat, la doar 7 km de Cividale, pe coama unui munte, era un avanpost de apărare al romanilor. Până nu demult, Castelmonte, vârful unde se înalță sanctuarul, era căutat de credincioșii care căutau puțin confort și apărare. O legendă, legată de sanctuar, povestește despre disputa Maicii Domnului cu diavolul. În apropiere de Cividale au avut o dispută: cui să-i aparțină orașul. Au stabilit că cine va ajunge primul pe vârful muntelui, acela va stăpâni orașul. Maica Domnului a alergat și a ajuns mult mai ușor pe vârful muntelui, și, astfel, învingându-l pe diavol, l-a fugărit de acolo. Acesta, furios, a alergat pe vârful muntelui vecin, Spich, și s-a aruncat în infern, creând astfel un crater care se poate vedea și astăzi. În secolul al XVI-lea două cutremure au provocat mari daune sanctuarului, care, după aceea a fost restaurat și mărit.
Punctul principal de atracție al sanctuarului îl reprezintă, desigur, o frumoasă statuie a Maicii Domnului cu pruncul în brațe, realizată din calcar. A fost realizată în jurul anului 1400 și cântărește peste 400 kg. Statuia are și câteva semne particulare care ne vorbesc despre misterul pe care îl reprezintă: coroana, mantia și tronul pe care șade, amintesc de regalitatea Mariei; hrănirea pruncului ne spune că Maria este mama lui Cristos și mama Bisericii; poziția în care își ține copilul pe brațe (asemănătoare ca în reprezentările Pieta) e ca și cum Maria este în suferință, dar copilul fiind viu, putem înțelege că Maria este "mama celor vii". Pentru că are un chip foarte frumos și tineresc, Fecioara de la Castelmonte a fost numită de credincioși "Fecioara cea frumoasă". În jurul statuii, pe o arcadă sunt scrise cuvintele: Salus nostra, o Maria, in manu tua est (Mântuirea noastră, o, Marie, este în mâna ta).
Pe pereți pot fi văzute mulțime mare de ex-voto-uri, lăsate de credincioșii care vin aici.
Din anul 1913 sanctuarul este în grija părinților capucini.
Sanctuarul poate fi vizitat zilnic între orele 7.30-12.00 și 14.30-18.00.
Un urcuș spre sanctuar este totdeauna și un itinerar spiritual care poate realiza în noi "o viață nouă" împreună cu Maria.
Pr. Iosif Dorcu