Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ioan Paul al II-lea

Experiența beatificării

Am avut bucuria de a fi printre cei mai bine de un milion de pelerini prezenți la beatificarea marelui papă Ioan Paul al II-lea.

Mai întâi ne-a uimit numărul mare de pelerini. Dacă i-ați fi văzut cât de fericiți erau, cât de senini! Nu se plângea nimeni de aglomerație, de condiții. Eram o "mare" de frați adunați la sărbătoarea "tatălui".

Dacă în luna mai 1999 ne-am dus într-un număr destul de mare la București să-l "vedem" pe papa, la Roma marea mulțime a venit să-l "simtă" pe papa.

În ziua de 1 mai, la Liturghia beatificării, l-am simțit pe Ioan Paul al II-lea. Era acolo! Ne privea de sus, era printre noi, era în zâmbetul oamenilor prezenți, era pe fața fiecărui polonez prezent, era în glasul papei Benedict al XVI-lea, era în difuzoare, pe marele ecrane pregătite special pentru acest eveniment, era în aerul pe care îl respiram.

Spontan ne-am amintit de cuvintele spuse de Ioan Paul al II-lea cu ocazia marelui jubileu al tinerilor din anul 2000: "Acest zgomot (provocat de prezența celor două milioane de tineri) l-a simțit Roma și nu-l va uita niciodată".

Când s-a descoperit imaginea lui de pe balconul principal al bazilicii "Sfântul Petru" am simțit cum nu numai piața s-a pus în mișcare, ci lumea întreagă. Aveam să auzim după aceia cum în mai toate bisericile din lume s-au făcut celebrări deosebite cu această ocazie și cum simțământul nostru a fost îndreptățit.

La predică, papa Benedict a vorbit despre figura marelui său antecesor, despre cât de profund era în rugăciune, cum celebra sfânta Liturghie și mai ales cum a văzut omul, în general.

Reîntorși la obligațiile noastre de fiecare zi, suntem aceeași care am fost și la Roma. Dar, în sufletul nostru, ceva s-a mișcat. Este greu de explicat în cuvinte. Poate că lacrimile spun mult mai mult decât cuvintele, lacrimile de bucurie, acea bucurie că am fost acolo, că Dumnezeu ne-a dat acest mare har, că am fost, fără vrednicia noastră, printre cei peste un milion de pelerini prezenți la Roma. Sunt lacrimile care ne inundă ochii chiar și în aceste momente. Dar știm că fericitul Ioan Paul al II-lea ar fi făcut la fel. Și el ar fi plâns și apoi ne-ar fi spus: "Acum deschideți larg porțile lui Cristos...".

Eugenia și Iosif Demeter

* * *

Momentele beatificării

Peste un milion de persoane din toate colțurile lumii au participat la beatificarea lui Ioan Paul al II-lea din ziua de 1 mai. Au fost prezente 62 de delegații conduse de șefi de state sau de guvern, precum și familii regale, pe lângă alte oficialități ce au reprezentat diverse țări. Din Dieceza de Iași au participat 15 laici și aproximativ zece preoți. Între cele aproximativ 90 de delegații oficiale, a fost și cea a României condusă de Teodor Baconschi, ministrul de Externe, fost ambasador al țării noastre pe lângă Sfântul Scaun. La Liturghia beatificării a participat și ÎPS Iosif, mitropolit al Europei Centrale și Meridionale, ca delegat al Patriarhului Daniel, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Racla conținând trupul papei Wojtyla a fost scoasă din mormânt vineri dimineață, 29 aprilie. Începând de sâmbătă, 30 aprilie, la Roma, au fost dedicate trei zile acestei beatificări. S-a început cu o priveghere de rugăciune și mărturii, la Circo Massimo; duminică au fost: recitarea Rozariului Milostivirii Divine; sfântă Liturghie prezidată de papa în Piața "Sfântul Petru"; luni, 2 mai, a fost o celebrare euharistică de mulțumire. Rămășițele pământești ale fericitului Ioan Paul al II-lea se odihnesc începând de luni seară, 2 mai, sub altarul capelei "Sfântul Sebastian" din bazilica "Sfântul Petru". Capela este situată, la intrare, în partea dreaptă a bazilicii, după capela "Pieta".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat