Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Curtea neamurilor - bilanț

S-a încheiat în seara zilei de 25 martie la Paris, orașul simbol al Iluminismului, manifestarea Curtea neamurilor, despre care s-a mai scris în această publicație.

Zilele care s-au scurs de la acel eveniment au ajutat la evaluarea a ceea ce a fost, mai ales că asemenea întâlniri vor avea loc în viitor în mai multe orașe, printre care Tirana, Praga, Chicago, Quebec, Stockholm.

Creată ca un spațiu permanent de dialog între cei care cred și cei care nu cred, Curtea neamurilor este o structură promovată de Consiliul Pontifical pentru Cultură de la Vatican. Numele vine de la locul de lângă templul din Ierusalim, unde aveau acces și neamurile. Astăzi, "neamurile" sunt cei care nu cred, iar "curtea" este deschisă tuturor.

UNESCO, Sorbona, Academia Franceză, esplanada catedralei din Paris: acesta este parcursul inițiativei Curtea neamurilor, care s-a încheiat cu o serată festivă și cu mesajul papei Benedict al XVI-lea adresat miilor de persoane reunite în fața catedralei "Notre Dame". Evident, locurile de întâlnire au fost semnificative: locuri laice, dar și locuri care aparțin credinței.

La Paris s-au confruntat prietenește (mesaje, conferințe, dezbateri) voci ale credincioșilor și ale agnosticilor, pe un teren de hotar, fiecare rămânând în spațiul propriu, dar dispuși să asculte argumentele celuilalt.

Bilanțul evenimentelor de la Paris l-au făcut, în două interviuri acordate ziarului italian "Avvenire", cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, și psihanalista Julia Kristeva, franceză de origine bulgară.

Bilanțul, spune cardinalul, este "foarte pozitiv pe mai multe niveluri. În primul rând la nivel tematic: temele au fost creative, variate. Sperăm să adunăm toate intervențiile, deoarece acestea pot oferi idei pentru întâlnirile viitoare. În al doilea rând, a fost un mare spectru în expresia culturală: de la genul socio-politic la UNESCO, la cel intelectual la Sorbona, până la cel tematic la Colegiul Bernardinilor. În viitor ne gândim să abordăm teme mai precise, ca de exemplu credință și știință sau credință și artă". În același timp, cardinalul spune că cel mai greu este de dialogat cu cei indiferenți, pentru că aceștia nu-și pun întrebări.

Julia Kristeva, agnostică intelectuală, consideră că ne aflăm într-o perioadă în care dialogul între creștini și umaniști este foarte important, necesar pentru a înfrunta criza economică și politică actuală; umanismul își poate găsi o bogăție mai mare într-un raport nou cu sistemele morale. Cu privire la Curtea neamurilor, crede că "această inițiativă este foarte frumoasă, deși nu se știe ce rezultate va aduce. Este ceva uimitor, un început al acelui dialog care mi se pare necesar, față de care mulți au temeri... Vreau să spun prietenilor mei: "Nu vă temeți de religie"".

Un studiu recent arată că în nouă țări (Australia, Austria, Canada, Finlanda, Republica Cehă, Irlanda, Olanda, Noua Zeelandă și Elveția) numărul celor fără religie este în creștere. În Republica Cehă, procentul celor care s-au declarat fără religie era de 59% în anul 2001, iar în Olanda, 40%. Sondajele arată că și în Germania numărul celor care se declară fără religie este în creștere, iar în Japonia 86% din populație nu crede în nimic.

Deși nu trebuie uitat că, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istorie, perioadele de declin pot fi urmate de perioade de trezire religioasă, inițiative ca acelea de mai sus pot să-i conducă pe cei care nu cred la a-și pune întrebările fundamentale și la a căuta răspunsuri. Este ceea ce observa Benedict al XVI-lea la finalul întâlnirii de la Paris: "Voi, care nu credeți, voiți să-i interpelați pe cei care cred, cerând de la ei mărturia unei vieți coerente cu ceea ce ei cred și refuzând orice deviere care să facă inumană religia... Voi, care credeți, voiți să spuneți că chestiunea despre Dumnezeu nu este un pericol pentru societate, nu pune în primejdie viața umană! Întrebarea despre Dumnezeu nu trebuie să lipsească din marile interogative ale timpului nostru".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat