Ziua Mondială a Păcii
Dacă vrei să cultivi pacea, păzește creația
Ziua Mondială a Păcii a fost instituită la 1 ianuarie 1968 de papa Paul al VI-lea. Papa își exprima atunci convingerea că această propunere traduce aspirațiile instituțiilor care slujesc pentru instituirea și menținerea păcii, ale oamenilor care văd cât de necesară, dar și cât de amenințată este astăzi pacea în lume.
Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XLIII-a Zi Mondială a Păcii, cu tema: Dacă vrei să cultivi pacea, păzește creația, amintește că "atunci când natura și ființa umană sunt considerate simplu rod al întâmplării sau al determinismului evolutiv, riscă să atenueze în conștiințe simțul responsabilității". Solidaritatea între generații și între țările bogate și cele sărace este esențială. Soluțiile privesc o exploatare eficientă a energiei solare, problema apei, o lume lipsită de arme nucleare, schimbarea modului de viață printr-un plus de solidaritate și părăsirea consumismului. Dumnezeu a încredințat omului "rolul de păzitor și administrator responsabil al creației".
"Luminați de revelația divină și urmând tradiția Bisericii - concluzionează papa -, creștinii contribuie în modul lor. Ei consideră cosmosul și lucrările sale minunate în lumina operei creatoare a Tatălui și a celei răscumpărătoare a lui Cristos, care, prin moartea și învierea sa, a împăcat toate cu Dumnezeu "fie cele de pe pământ, fie cele din ceruri" (cf. Col 1,20). Cristos răstignit și înviat a dăruit omenirii Duhul său sfințitor, care călăuzește drumul istoriei, în așteptarea zilei în care, prin întoarcerea Domnului în slavă, vor fi inaugurate "noi ceruri și un pământ nou" (2Pt 3,13), în care vor locui pentru totdeauna dreptatea și pacea".