Răspundem cititorilor
- Crescenția Calara (Iași). "Mâncăm fără să ne hrănim! Aceasta este adevărata concluzie a vieții nesănătoase, dacă nu alegem cu grijă alimentele și apa pe care le consumăm. Suntem sclavii reclamelor din presă, televiziune și a papilelor gustative. Trăim vremuri în care stilul nostru de viață este total diferit de cel al bunicilor noștri, un stil sedentar, nu mâncăm la micul dejun, când organismul nostru trebuie să consume energia de care avem nevoie în acea zi; mâncăm seara, când tot ce mâncăm se depune și nu facem mișcare. Și mai rău, ne hrănim copiii cu tot felul de alimente care conțin aditivi și coloranți alimentari din cei mai periculoși. Efectele adverse nu se văd imediat, ci abia după un timp mai mult sau mai puțin îndelungat, în funcție de sensibilitatea fiecăruia. Trebuie să avem înțelepciunea de a ne întoarce la obiceiurile de viață și alimentație tradițională, deoarece suntem o generație în care copiii sunt mai bolnavi și chiar mor înaintea părinților. Nu suntem egali în fața alimentelor! Stilul de viață sedentar și alimentația nesănătoasă sunt cauza bolilor care macină sănătatea. Este necesar și util, dragi părinți, să ne educăm copiii să identifice alimentele nocive, să se ferească de ele și să reziste tentației care apare la fiecare colț de stradă. Să învățăm împreună cu ei să gătim sănătos! Să le povestim ce plăcinte bune făcea bunica!".
Suntem întru totul de acord cu mesajul dv. intitulat "Suntem ceea ce mâncăm!". Vă mulțumim și așteptăm și alte intervenții pe aceeași temă.
- Petru Blaj (Săbăoani). "Mi-am pus de multe ori întrebarea cum de Domnul a permis ca Irod să facă atâtea nelegiuiri, omorând atât pruncii nevinovați cât și pe cei din familia sa?".
De ce privim așa mult în urmă și nu ne uităm la zilele noastre? Câte crime nu se comit în ziua de azi? România se situează pe primele locuri la avort. E același lucru ca în zilele lui Irod, poate mai rău. Întrebarea trebuie s-o punem invers: Cât o să ne mai permită Domnul aceste nelegiuiri? De aceea, acum că suntem în timpul Postului Mare, avem ocazia cea mai potrivită să ne convertim, să ne curățăm sufletul, să privim crucea mai mult și să facem pași spre Dumnezeu care este dătătorul vieții adevărate.
- Iosif-Claudiu Mătășel (Izvoarele). Articolul a fost reținut pentru a fi publicat într-un număr viitor al acestei reviste.
- L.A. (Italia). "Sunt în străinătate de aproximativ trei ani și trebuie să recunosc că m-am confruntat cu realitatea pe muchie de cuțit. Am învățat să fiu optimistă, mai ales atunci când întâlnesc oameni care într-adevăr suferă poate mai mult decât mine. Reușesc să-i înțeleg doar întâlnindu-i pe stradă și privindu-i în ochi; chipul lor vorbește de singurătate, dor de casă, suferință interioară. Mulți îmi dau ocazia să le citesc pe față foamea după bani, după bunuri, după tot ce creează probleme în viața cotidiană a omului... Când eram în România am primit multe învățăminte de la preoții de la parohie, dar din păcate acestea s-au spulberat ca un pumn de cenușă. Este trist să știu că tot ce aveam în mine s-a evaporat... Sper să treceți cu vederea rândurile mele... e ca și cum m-aș spovedi, cu toate că nu am mai făcut-o demult".
Din primele rânduri ale scrisorii dv. am înțeles că sunteți o persoană optimistă. Sfârșitul scrisorii arată că realizați starea în care sunteți. Primul pas spre a-l regăsi pe Dumnezeu deja l-ați făcut. Urmează pasul următor: căutați un preot și spovediți-vă, așa cum făceați când erați în țară. "Convertiți-vă și credeți în evanghelie", auzim în Miercurea Cenușii - un îndemn care apoi este reluat pe parcursul celor patruzeci de zile din timpul Postului Mare. Pentru a face aceasta este necesar să privim mai întâi în noi înșine. Calea sfintei crucii, prin care se meditează drumul lui Cristos din momentul condamnării până la punerea în mormânt, vă poate ajuta în acest pas decisiv. De asemenea, în drumul de întoarcere vă poate ajuta amintirea a ceea ce ne-ați scris altă dată. Redăm mai jos câteva rânduri din scrisorile care ni le trimiteați când erați în România. "Iubirea lui Dumnezeu este aproape de mizeria umană. Dumnezeu știe să pună degetul în rana noastră ca să nu ne doară, să ne vindece... Cristos și-a arătat iubirea sa pentru noi prin dăruire, căci el dacă nu ar fi murit pentru noi, noi nu am fi mântuiți; el dacă nu și-ar fi dat viața pentru noi, atunci acest lucru nu s-ar fi numit iubire, dăruire. Dăruindu-ne unii altora, putem forma prietenia. Prietenii pun totul în comun: bucuria, durerea, viața și mai ales eforturile de a deveni mai buni. Astfel putem dărui bunătatea. Saint-Exupéry spunea că "a iubi nu înseamnă a se privi unul pe celălalt, ci a privi amândoi în aceeași direcție"".