Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Oboseala cronică (I)

Sindromul de oboseală cronică este caracterizată prin oboseală sau extenuare severă care împiedică efectuarea activităților normale, zilnice obișnuite. Mai există și alte simptome, dar cel principal este oboseala care durează de cel puțin șase luni. Unele persoane se confruntă cu acest sindrom timp de ani de zile.

Boala nu este foarte bine cunoscută. Majoritatea experților spun că este o boală cu setul ei propriu de simptome. Totuși, unii medici nu sunt de această părere. Nu există teste care să confirme diagnosticul de sindrom de oboseală cronică. Din această cauză, mulți pacienți sau familia și prietenii lor acceptă boala cu oarecare dificultate. Este foarte important ca aceia care sunt în jurul pacientului să creadă în diagnostic și să-l susțină. Oboseala nu este imaginară, are un substrat real. Este reacția organismului la o combinație de factori fizici și emoționali.

Cauze
Unele persoane dezvoltă acest sindrom după o infecție virală sau bacteriană, cum ar fi gripa, dar nu există dovezi în acest sens. Alte teorii incriminează sistemul imun, sistemul nervos, sistemul endocrin și istoria familială (cazuri în rândul membrilor familiei).

Simptome
Principalul simptom al acestui sindrom este oboseala sau extenuarea severă care durează de cel puțin șase luni și nu se ameliorează semnificativ la odihnă. Gradul severității este atât de mare încât afectează capacitatea de muncă, activitățile de recreere și cele sociale. Oboseala și celelalte simptome descrise mai jos pot debuta brusc sau pot să se dezvolte gradat de-a lungul unei perioade de săptămâni sau luni.

Alte simptome pe termen lung includ: uitarea, pierderea memoriei, stare confuzională sau dificultate de concentrare; dureri de gât; ganglionii limfatici ușor măriți la nivelul gâtului sau axilei; dureri musculare; dureri articulare fără roșeață sau tumefiere locală; cefalee (dureri de cap) ale cărei caractere sunt diferite de cele din trecut; somn neodihnitor (la trezire persoana se simte obosită).

Datorită faptului că sindromul de oboseală cronică nu este ușor de diagnosticat, experții în sănătate au stabilit niște reguli de identificare a bolii. Pentru diagnosticul acestui sindrom sunt necesare oboseala și cel puțin patru dintre simptomele de mai sus. Aceste simptome trebuie să debuteze odată cu oboseala sau după declanșarea ei și să dureze cel puțin șase luni. Unii pacienți cu acest sindrom dezvoltă o afecțiune în care frecvența cardiacă (numărul de bătăi/minut) crește și tensiunea arterială scade în momentul când se ridică din poziție culcată și stau în picioare. Aceasta este deseori descrisă ca senzație de leșin sau amețeală. Afecțiunea se numește hipotensiune ortostatică.

Depresia se întâlnește destul de des și poate duce la înrăutățirea celorlalte simptome. Medicația antidepresivă poate avea efecte benefice.

Sindromul de oboseală cronică produce simptome care se întâlnesc în multe alte boli, mai ales la debut. De aceea, diagnosticul poate fi pus numai după ce o evaluare completă a exclus celelalte boli cu simptome similare.

Evoluția
În unele cazuri sindromul debutează după o boală cum ar fi mononucleoza sau gripa sau după o perioadă neobișnuită de stres. Totuși sindromul poate debuta și fără ca persoana să fi fost înainte bolnavă.

Factori de risc
Deși persoanele care suferă de sindromul de oboseală cronică au în general între 25 și 45 de ani și șase persoane din zece sunt femei, nu există dovezi care să arate care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea acestui sindrom.

Boala se întâlnește rar la copii. Poate apărea la adolescenți, mai ales la tinerele adolescente.

Consult de specialitate
Prezentarea la medic este foarte importantă, ea trebuie făcută în cazul în care: fatigabilitatea severă instalată de mai mult de două săptămâni duce la limitarea activităților obișnuite și nu se ameliorează cu odihna; insomnie care a debutat în urmă cu mai mult de o lună sau două; tumefierea care durează de cel puțin două săptămâni.

Dr. Lucia Amza, medic de familie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat