Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Voi veți fi martorii acestor lucruri

Luna ianuarie, în fiecare an, are un specific aparte și prin Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care se celebrează în perioada 18-25 ianuarie. Ideea ecumenismului a apărut în urmă cu 110 ani și, de atunci, a cunoscut un permanent progres, chiar dacă nu toți creștinii înțeleg în aceeași măsură urgența și necesitatea rugăciunii pentru unitate. Începând din anul 1968, Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor elaborează texte speciale pentru fiecare an.

Dacă în anul 2009 textele au fost elaborate de Bisericile din Coreea, pentru anul 2010 a fost rândul Bisericilor din Scoția. Alegerea Scoției nu a fost întâmplătoare, deoarece anul acesta se împlinesc 100 de ani de când s-a desfășurat la Edinburgh Conferința Misionară, la care s-au făcut proiecte foarte îndrăznețe pentru dezvoltarea și susținerea misiunilor. Anul acesta, Scoția aniversează această conferință, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate rezultatele obținute în acest secol.

Suntem invitați să parcurgem, pe parcursul săptămânii pentru unitatea creștinilor 2010, întregul capitol 24 din Evanghelia după Luca, iar tema aleasă este: "Voi veți fi martorii acestor lucruri", cu clară referință la trimiterea misionară pe care Isus o face Mariei Magdalena, apostolilor, ucenicilor de la Emaus. Apoi se poate deduce că misiunea, pe care Isus o încredințează lui Petru, ucenicilor de la Emaus sau celorlalți apostoli, nu este identică, însă toți trebuie să dea mărturie despre învierea lui Isus.

În zilele noastre, vor să spună cei de la Edinburgh, lumea s-a schimbat mult și misiunea trebuie regândită. Secularizarea și descreștinarea, noile mijloace de comunicare, relațiile interconfesionale, dialogul interreligios... sunt probleme numeroase care trebuie să fie discutate. Dacă există o înțelegere comună cu privire la necesitatea ca discipolii lui Cristos să dea mărturie, este greu de găsit un acord comun al modului în care trebuie să fie azi misiunea. În interiorul Bisericilor, dezbaterile nu lipsesc. Oare n-ar câștiga mai mult misionarismul creștin dacă problemele ar fi abordate împreună de către toate Bisericile?

Grupul desemnat pentru a elabora textele mai sus-amintite s-au reunit în Seminarul de la Glasgow, la invitația Conferinței Episcopilor din Scoția. Din acest grup au făcut parte reprezentanți a cinci Biserici: Biserica Romano-Catolică, Biserica Episcopaliană Scoțiană, Armata Salvării, Biserica Anglicană și Biserica Reformată Unită.

Pentru a înțelege mai bine contextul dialogului creștin din Scoția, și de ce au ales această temă, vă propun câteva inițiative întreprinse aici. În anul 1956 s-a semnat așa-numitul referat al episcopilor, adică un acord teologic extins, prin care se arăta că între Biserici nu este un antagonism, iar unitatea este posibilă în diversitate. Un alt aspect interesant este crearea unei comisii mixte între Biserica Catolică și Biserica Scoției. Este un exemplu pozitiv de dialog teologico-ecumenic și arată, în același timp, persoane și instituții cu adevărat dispuse să se asculte reciproc. Apoi putem vorbi de încurajarea dialogului și a relațiilor cu minorități etnice creștine. În cele din urmă merită atenție o inițiativă practică: misiunea păstorilor de stradă. Aceasta este o inițiativă prin care preoți, din diferite Biserici, sunt disponibili de dimineață până-n noapte în orașe pentru a sfătui și a oferi un sprijin concret tuturor celor care trec pe acolo.

În concluzie, sperăm ca din ce în ce mai mulți creștini să înțeleagă necesitatea dialogului și a unității pentru a putea da o mărturie cât mai eficientă și mai autentică despre Cristos lumii care ne înconjoară. Faptul că în anul 2010 toți creștinii sărbătorim în aceeași zi Învierea Domnului, poate fi un semn de speranță și de încurajare pentru a dori unitatea creștinilor.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat