Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Vocațiilor
Pentru a fi un martor credibil, preotul trebuie să trăiască în prietenie cu Cristos - aceasta constituie elementul fundamental al fiecărei vocații la preoție, scrie Benedict al XVI-lea în Mesajul pentru Cea de-a 47-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care anul acesta se va sărbători la 25 aprilie, în duminica a IV-a de Paștelui. În cadrul acestui mesaj, publicat la 16 februarie, papa a dezvoltat tema "Mărturia trezește vocații" și a reamintit că preoții sunt chemați să fie "semn de contradicție" în lumea de azi.

Giulgiu de la Torino
A fost publicată recent în Italia, cartea "Giulgiul lui Isus din Nazaret", de Barbara Frale, expertă în istorie și arheologie, despre scrierile descoperite pe Giulgiul din Torino. Autoarea ar fi descifrat fraza: "În anul 16 al domniei împăratului Tiberiu, Isus Nazariteanul, coborât în această seară, după ce a fost condamnat la moarte de un judecător roman, pentru că a fost găsit vinovat de autoritatea evreiască, este trimis pentru a fi înmormântat, cu obligația ca trupul să-i fie înapoiat familiei, doar după un an de zile". Giulgiul va fi expus din nou publicului la Torino, între 10 aprilie și 23 mai, urmând ca la 2 mai să aibă loc și pelerinajul lui Benedict al XVI-lea.

Restaurare încheiată
S-au finalizat lucrările de restaurare la una dintre cele mai vechi mănăstiri creștine din lume, Mănăstirea "Sfântul Anton cel Mare" din anul 356, situată la circa 140 de km sud-est de Cairo (Egipt), unde a trăit, între anii 251 și 356, sfântul Anton cel Mare, părintele monahismului, comemorat la 17 ianuarie în toate tradițiile creștine. Și-a început viața călugărească în anul 286, rămânând 20 de ani într-o fortăreață părăsită situată pe malul drept al Nilului, în locul numit Pispir, până în anul 306, devenind părintele spiritual al multor călugări din diferitele "colonii monastice" din deșerturile Egiptului. Din anul 312 și până la moarte s-a retras pe muntele Kolzim (sau Kolzum / Qolzum), nu departe de malul Mării Roșii, unde se găsește astăzi mănăstirea care-i poartă numele.

Omagiere

În semn de omagiu al bunelor relații dintre România și Sfântul Scaun, episcopii catolici din România și din Republica Moldova, prezenți la Roma pentru vizita "ad limina", au fost invitați și primiți la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun împreună cu reprezentanți ai unor dicasterii din Curia Romană, la 11 februarie. Ministrul plenipotențiar Diana Turconi Bubenek, însărcinat cu afaceri, gazda întâlnirii, le-a mulțumit episcopilor catolici pentru binele pe care îl fac societății române și românilor emigrați în Italia, exprimând speranța în susținerea inițiativelor care vizează binele comun. Răzvan Rusu, ambasadorul României în Italia, a mulțumit în special Bisericii Catolice din Italia care și-a deschis bisericile locale pentru reunirea comunităților catolice și ortodoxe române în toată Italia.

Biserica Maronită
A început la 14 februarie la Roma, anul jubiliar al Bisericii Catolice Maronite care sărbătorește al XVI-lea centenar de la moartea sfântului Maron, monahul sirian din secolul al IV-lea care a imprimat în identitatea comunității creștine din Liban legătura definitorie cu succesorul lui Petru. În telegrama trimisă de Sfântul Părinte credincioșilor maroniți, papa i-a îndemnat ca jubileul "să fie pentru cler, călugări, călugărițe și laici, motiv de reînnoită adeziune la Cristos, bunul păstor, în fidelitatea pluriseculară față de pontiful roman".

Film despre Augustin
A fost considerat succes de public, cu circa 7 milioane de telespectatori, filmul despre sfântul Augustin, prezentat la 31 ianuarie și 1 februarie pe primul canal al Televiziunii Italiene RAI. Aprecieri pozitive au exprimat mulți dintre telespectatori, care au redescoperit actualitatea marelui sfânt din primele veacuri, despre care chiar Benedict al XVI-lea spunea cu trei ani în urmă că se pretează la o producție cinematografică. După avanpremiera filmului, la 2 septembrie 2009, Benedict al XVI-lea și-a exprimat bucuria că "observația sa, mai degrabă cazuală, a stat la baza unui drum care s-a încheiat cu această grandioasă reprezentare a vieții sfântului Augustin".

Vizite episcopale
Aflați la sfârșitul vizitei ad limina apostolorum, episcopii din România au vizitat mai multe comunități de români catolici din Italia. În dimineața zilei de 14 februarie, PS Aurel Percă a celebrat o Liturghie în comunitatea română din Ladispoli, apoi a altă Liturghie în comunitatea din Roma-Casilina. După-amiază, ÎPS dr. Ioan Robu, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, PS Anton Coșa, cărora li s-a alăturat și PS Peter Kihara, episcop de Marsabit-Kenya, la invitația pr. Isidor Iacovici, parohul românilor din Roma, au concelebrat o Liturghie în biserica "San Vitale" din Roma.

Adunare UCESM
Cea de-a XIV-a Adunare Generală a Uniunii Conferințelor Superioarelor și Superiorilor Majori din Europa (UCESM) pentru persoanele consacrate a avut loc la Czestochowa (Polonia) în perioada 8-14 februarie, cu tema "Viața consacrată în Europa: istorii de speranță, speranță pentru istorie". Au participat delegați a 37 de conferințe naționale din 25 de țări, reprezentând 400.000 de călugări și călugărițe, care trăiesc și activează în Europa. Conferința Română a Superioarelor Majore a fost reprezentată de sr. Felicia Ghiorghieș, OA, și de sr. Ildiko Homa, SSS. Participanții au făcut și o vizită la Auschwitz și la Cracovia.

Întrevedere
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, l-a primit la 3 februarie în audiență de prezentare pe Mons. Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România. Cu acest prilej au fost abordate o serie de teme de interes aflate pe agenda bilaterală, precum dialogul politic la nivel înalt, sprijinirea comunităților românești din diaspora, împlinirea în anul 2010 a 90 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun. Teodor Baconschi a reiterat interesul României în cooperarea cu Sfântul Scaun pe subiecte de interes: dialogul între civilizații și cel ecumenic, dar și dosare de pe agenda externă, precum evoluțiile din Balcani, viitorul extinderii UE.

Persecuții
Un grup de 48 de creștini din sudul statului Laosului, din Peninsula Indochina, se află în detenție până când nu vor renunța la credința creștină. Liderul local al provinciei Salavan a declarat anul trecut că singura religie tolerată este cultul spiritelor. Autoritățile comuniste acuză creștinii de adeziune la un crez religios ce reprezintă o amenințare pentru sistemul politic. Creștinii sunt amenințați, dați afară din case și arestați din cauza credinței.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat