Cum pot fi ajutate misiunile?
Mulți credincioși pun deseori această întrebare: Cum putem ajuta pe misionari și misiunile? Răspunsul necesită o descriere a proiectelor din misiuni și o listă interminabilă de neajunsuri. Realitățile de pe teren, adică, din cele trei misiuni, unde sunt preoții români (Ecuador, Coasta de Fildeș și Kenya), sunt foarte diferite, însă pretutindeni este vorba de un aspect esențial: lupta omului de acolo cu subzistența. Deși misionarii sunt prezenți în aceste țări de misiune pentru a vesti evanghelia, ei nu vor reuși niciodată aceasta, fără a-i convinge pe localnici, plini de lipsuri și suferințe, că le sunt aproape și că se străduiesc, prin intervenții susținute, să-i ajute să depășească și unele din problemele lor vitale. Ajutorul material este o formă concretă de iubire și punere în practică a cuvântului lui Dumnezeu.
La ultima vizită a PS Aurel Percă în Kenya (februarie 2009) a fost exprimată o cerere insistentă din partea comunității din Gamura de a fi ajutați să facă acolo o fântână, aceasta reprezentând urgența cea mai mare, întrucât nu exista nici o sursă de apă în zonă și pentru aprovizionarea cu apă trebuiau să străbată prin deșert cale de jumătate de zi sau chiar o zi întreagă. Lipsa apei în deșert reprezintă, de altfel, problema cu care se confruntă foarte mulți localnici. Proiectul a fost realizat prin susținerea PS Aurel Percă și, după multe greutăți, fântâna a fost inaugurată în luna noiembrie 2009. Bucuria și mulțumirea comunității din Gamura (Kenya) este relatată de pr. Eugen Blaj, parohul misiunii: "Vă mulțumesc în numele comunității din Gamura, care este foarte mulțumită de acest cadou vital pentru ei. Vă asigur, ca să aveți bucurie în inimă, că este folosită zilnic de toată comunitatea din Gamura, de grădinița și școala primară din Gamura. Le este de mare ajutor această fântână. Datorită unor lucruri neprevăzute, proiectul, în decursul lui, a mai suferit modificări. Nu ne așteptam să fie un pământ foarte moale, care să cadă singur sau să săpăm așa de adânc. Din experiență, eu știam că pretutindeni aveam problema stâncilor, a pietrelor, în a săpa. Apoi apa am găsit-o întotdeauna mai la suprafață. În cazul fântânii din Gamura, nu a fost deloc pământ pietros și nici prea la suprafață nu am găsit apă. A trebuit să se sape peste 12 m adâncime pentru a se găsi apă și apoi cel puțin un metru în apă. S-a găsit apă foarte bună, de izvor, nu stătută de mare, care ar fi fost sărată. Apa este potabilă și foarte gustoasă. Domnul să vă răsplătească însutit și să vă binecuvânteze neîncetat".
Acesta este un exemplu de ajutor concret pentru misiuni, iar astfel de proiecte, sub formă de cerere, ajung deseori la Centrul Misionar Diecezan, din misiuni, care așteaptă binefăcători. Timpul Postului Mare este perioada potrivită pentru o pomană și un ajutor real, prin gesturi de caritate, ca să trăim conform îndemnurilor Bisericii, ajutând pe săraci, fără să fie neglijată și rugăciunea intensă pentru ca providența divină să încurajeze și să susțină pe misionari. Sunt deja câteva comunități din dieceza noastră care s-au angajat în acest timp să susțină diferite proiecte din Ecuador, Coasta de Fildeș sau Kenya. Solidaritatea creștină exprimată prin astfel de acțiuni rămâne o formă de mărturisire a credinței și de trăire a evangheliei.
Pr. Claudiu Iștoc