Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Durerea din șold

Simțeam că sunt obosită, dar cine nu este obosit după o zi de muncă? În acea seară m-am culcat și am adormit mai devreme. Pe la miezul nopții m-am trezit ca și cum mă odihnisem destul și am încercat să mă ridic, dar o durere profundă la nivelul șoldului m-a făcut să mă descurajez. La început, am crezut că e un vis și-mi doream să fie doar un vis, dar era realitate. Nu puteam să mă mai ridic din pat din cauza durerii aproape insuportabile.

În mintea mea, în plină noapte, au început să se deruleze tot felul de scenarii. Care este cauza acestei dureri? Cât de grav poate să fie? Cât mă va ține? Voi mai putea merge? Ce-o să fac restul vieții dacă nu voi mai putea merge? Cum o să mă prezint dimineața la serviciu? Dar, mai mult decât toate acestea, mă gândeam la soț și la copii. Cum le voi mai putea fi alături, dacă nu voi mai putea merge? Și într-adevăr nu am mai putut merge!

L-am trezit pe soț și i-am spus despre durerea mea. "Hm, o simplă febră musculară", a spus el și s-a întors pe partea cealaltă.

Până dimineața nu am mai putut să dorm. Priveam tavanul și încercam să mă gândesc la motivul care a declanșat durerea. Când s-a făcut ziuă și s-a trezit, soțul a înțeles că nu e o simplă febră musculară. Chiar nu puteam să calc deloc, iar o simplă mișcare îmi producea o durere groaznică. A sunat salvarea și am fost transportată la spital, unde am rămas pentru trei săptămâni. Era vorba de mai multe complicații care, pe fond de efort exagerat și de stres, au dus unde au dus.

Ceea ce e misterios însă în această întâmplare e schimbarea care a avut loc în familia mea. Prea trebuia să le fac eu pe toate! Copiii trebuiau hrăniți pentru că "erau ai mei". Trebuiau spălați pentru că "erau ai mei". Trebuiau supravegheați când își făceau temele pentru că "erau ai mei". Trebuia să fiu foarte atentă cu ei pentru că "erau ai mei". Mama trebuia să le facă pe toate! Iar eu îmi luasem rolul în serios și-mi dădeam toată silința ca lucrurile să meargă bine, deși, în sufletul meu, știam că un copil nu poate fi numai al unui singur părinte, ci al ambilor părinți. Însă de dragul înțelegerii și al liniștii din casă preferam să le fac pe toate!

După trei săptămâni de spitalizare, la intrarea în casă, soțul m-a întâmpinat cu un buchet de flori. Era ceva inedit! Am început să plângem amândoi, ne-am îmbrățișat și, printre lacrimi, mi-a spus: "Tu știi ce greu a fost?".

Din acea zi, copiii nu mai sunt "ai mei", ci "ai noștri". Împreună le pregătim masa, împreună îi supraveghem la teme, împreună ne jucăm cu ei, toate le facem împreună. Și tot de atunci ne și rugăm împreună, pentru că între timp, copiii, obișnuiți fiind să se roage cu mine, i-au spus: "Dar cu mama ne rugam... Ne putem ruga și cu tine?" Iar el, constrâns de nevinovăția lor, a acceptat să se roage. Acum ne rugăm cu toții...

Cum lucrează Dumnezeu! Cum s-a folosit de durerea mea pentru a schimba concepția greșită a soțului despre familie. El înțelegea că eu, în calitate de soție și de mamă, trebuia să le fac pe toate. Când a văzut ce înseamnă a le face pe toate, a înțeles că responsabilitățile în familie trebuie împărțite. A înțeles atunci că înțelegerea în familie este în momentul în care îl înțelegi pe celălalt. Fără a-l înțelege nu există înțelegere!

Acum ce pot să spun? "De ce mi-ai dat, Doamne, suferința aceasta?" Nu, nu voi spune niciodată așa ceva! Nu mă voi plânge Domnului pentru ea, pentru că din ea, în familia mea, s-a înțeles că nu există stăpâni și slugi, ci doar roluri, roluri pe care, la timpul cuvenit, fiecare și le asumă cu responsabilitate.

Nu sunt doar "copiii mei", ci "ai noștri". Nu e "familia mea", ci "a noastră". Nu suntem doi, ci unul singur, pentru că prin căsătorie ne-am completat și ne completăm reciproc. (Oana)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat