Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre. Pr. Ioan Pârțac

Născut la 24 iunie 1927, la Răchiteni, a urmat cursurile seminariilor din Iași și din Alba-Iulia, fiind hirotonit preot la 8 decembrie 1954, la Oradea. În perioada 1955-1957 a activat în parohiile Văleni, Luizi-Călugăra și Bacău, iar în următorii doi ani în Parohia Iași. La 10 aprilie 1959 a fost numit secretar la Institutul Teologic din Iași, decizia nemaifiind aplicată deoarece, în noaptea de 20 spre 21 mai 1959 a fost arestat de securitate.

La originea arestării sale s-au aflat notele informative din dosarul care a fost creat de securitate pe numele său. În rezumat, pr. Pârțac era acuzat de a fi desfășurat activități "dușmănoase" împotriva regimului comunist, prin "discuțiile ce le poartă cu credincioșii catolici", prin predicile sale și prin legăturile pe care le avea cu studenții catolici din Iași, cărora le împrumuta cărți religioase din biblioteca parohială. Printre cărțile împrumutate de pr. Pârțac unor studenți s-au aflat și "Problema muncitorească", respectiv "Dicționarul limbii române" al lui August Scriban, tipărite, în perioada interbelică, la Editura "Presa Bună" din Iași.

De menționat faptul că urmăritorii săi i-au creionat părintelui portretul unui "contrarevoluționar" și "anticomunist", după ce acesta din urmă ar fi condamnat, în cadrul unor convorbiri particulare, represiunea antireligioasă practicată de regimul comunist, îngrădirea libertăților religioase pentru elevi și studenți, îngrădirea libertății de conștiință pentru profesorii obligați de regim la o îndoctrinare forțată a elevilor și a studenților, pericolul pentru conștiința tinerilor catolici a propagandei comuniste atee ș.a.

La 28 aprilie 1959, securitatea ieșeană a luat decizia arestării pr. Ioan Pârțac, operațiunea fiind pusă în aplicare în noaptea de 20 spre 21 mai 1959. Scena arestării este descrisă astfel de către sora Iucunda, care activa în parohie: "Pe la ora 12.00 noaptea au venit vreo șase civili (...) L-au sculat pe pr. Pârțac și i-au început a face percheziții (...) Îmi venea să strig la ei: "Hoților, tâlharilor, ce veniți noaptea să ne tulburați somnul?" ?știa sunt niște criminali și hoți. Când l-au luat pe pr. Pârțac, mă uitam pe geam cum îl duceau și îmi venea să strig: "Curaj, părinte, cu Dumnezeu înainte, fără frică" - dar am tăcut (...) Nu trebuie să-și schimbe declarațiile, că-l bat de-l ucid. ?știa sunt cruzi ca niște fiare. Dumnezeu să-l ajute".

Arestarea tânărului vicar de Iași a provocat stări de tristețe, îngrijorare și confuzie în mediul catolic, generând totodată reacții de condamnare din partea unor preoți, măicuțe și laici. De exemplu, arestarea pr. Pârțac, cu doar câteva zile înainte de prima sfântă Împărtășanie a provocat indignarea unuia dintre credincioși, care se confesa astfel unui informator: "Adevăratul motiv al arestării este că pr. Pârțac era un preot foarte bun, era ca un tată pentru copii, îi învăța catehismul și era iubit de toți. Ei nu iubesc deloc dezvoltarea Bisericii noastre și cum văd un preot al lui Dumnezeu, imediat îl arestează pentru te miri ce".

Procesul pr. Ioan Pârțac a avut loc în iulie 1959, iar prin Sentința nr. 427 din 22 iulie 1959, a fost condamnat la opt ani de închisoare corecțională pentru "răspândire de publicații interzise". Sentința a rămas definitivă după ce Tribunalul Militar al Regiunii a II-a Militare București, prin Decizia nr. 2283 din 1 septembrie 1959, i-a respins recursul. A fost încarcerat la Penitenciarul Iași, pentru executarea pedepsei, iar prin Decretul nr. 411/ 1964, pr. Ioan Pârțac a fost grațiat de restul pedepsei, fiind pus în libertate.

După eliberare, a activat în parohiile Hălăucești, Săbăoani, Huși și, mai ales, la Cacica. "Cinstitor fervent al Maicii Domnului, a dezvoltat pietatea mariană la Cacica", se menționează în lucrarea Necrolog.

A murit la 17 aprilie 1996, fiind înmormântat în cimitirul parohial din Cacica.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat