Mesajul Postul Mare
E bine de știut
A da fiecăruia ce este al său
Având ca moto cuvintele apostolului Paul: "Dreptatea lui Dumnezeu s-a revelat prin credința în Isus Cristos" (cf. Rom 3,21-22), mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare din acest an abordează tema dreptății.
Într-o lume marcată de nedreptăți sociale, se impune nevoia de dreptate, pe care papa o definește cu expresia clasică: dare cuique suum - "a da fiecăruia ce este al său", dar care nu exprimă suficient în ce anume constă acel "al său" care trebuie acordat.
Papa observă că o viață deplină depinde de ceva ce are caracterul unui dar: "Am putea spune că omul trăiește din acea iubire pe care numai Dumnezeu poate să i-o comunice, creându-l după chipul și asemănarea sa". Apoi subliniază că dreptatea distributivă nu este încă în măsură să-i dea omului acel "al său" care i se cuvine.
În continuare, papa spune că nedreptatea "nu are rădăcini exclusiv externe; are origine în inima omenească, unde se află germenii unei misterioase conviețuiri cu răul". Experiența răului ne învață că ar fi naiv să ne încredem numai în dreptatea umană care intervine asupra structurilor și asupra comportamentelor din exterior. Inima omului are nevoie să fie vindecată, iar faptul de a vindeca dinăuntru nu-l dispensează de un efort propriu. Însă omul nu se poate vindeca prin propria forță. De aceea, "pentru a intra în dreptate este necesar să se iasă din acea iluzie de autosuficiență, din acea stare profundă de închidere, care este însăși originea nedreptății". Unei astfel de autoizolări departe de Domnul, papa îi opune referința la Dumnezeu și la oferta sa de iubire.
În ultima parte a mesajului, Sfântul Părinte evidențiază mântuirea în Cristos ca fundament al dreptății umane. Face referință la un text din Scrisoarea către Romani (3,21-25). Fără nici un merit din partea lor, oamenii sunt justificați prin harul lui Dumnezeu, prin răscumpărarea care este în Cristos (cf. Rom 3,24). Astfel, orice tentativă de a obține dreptatea ca merit propriu ține de sfera absurdului.
Dreptatea divină, mai spune papa, este fundamental diferită de cea umană: "Dumnezeu a plătit pentru noi în Fiul său prețul răscumpărării (...). Tocmai întărit de această experiență, creștinul este stimulat să contribuie la formarea unor societăți juste, în care toți primesc necesarul pentru a trăi conform propriei demnități de oameni și în care dreptatea este animată de iubire".
Pr. Emanuel Imbrea