Imaginea catolicilor moldoveni
Parohia "Sfânta Ana" din Budapesta (Ungaria) a găzduit, la 30 ianuarie, un forum, convocat de pr. Felix Măriuț, despre imaginea "ceangăilor" din Moldova, așa cum apare prezentată pe siturile de internet și în unele cărți.
Intenția forumului a fost clarificarea "unor probleme legate de imaginea pe care alții o prezintă" despre tradițiile din unele sate din Moldova, așa cum declară pr. Măriuț.
"Totul a pornit de la niște cărți pe care le-am primit de la câțiva prieteni, cu intenție bună, ca să-mi cunosc adevărata "origine"", în care unele sate catolice erau prezentate ca subdezvoltate.
"Mi-am pus întrebarea: De ce suntem prezentați așa? Și m-am simțit dator față de acei oameni care au muncit enorm de mult pentru a schimba fața acestor sate. Am spus-o și în timpul forumului, pentru mine este o jignire să văd astfel de imagini, chiar dacă pentru alții este un loc minunat în care s-au păstrat tradițiile. Ceva este să prezinți tradiția și altceva este când prezinți mai mult sărăcia și mizeria care sunt peste tot în lume".
Pr. Felix, păstorul comunității de români catolici din capitala Ungariei, a organizat acest forum, invitând toate asociațiile din România și din Ungaria care se ocupă cu "redescoperirea originilor" acestor oameni. Din România a participat însă doar o astfel de asociație, care se ocupă de copiii care sunt "învățați" limba maghiară.
Problemele dezbătute au fost: modul în care sunt prezentate unele sate catolice din Moldova, prezentarea fictivă a unor așa-zise tradiții, prezentarea obiceiurilor doar pentru obținerea de avantaje materiale, modul și mijloacele cu care unii profesori de limbă maghiară de altă confesiune predau maghiara în aceste sate catolice. S-a vorbit și despre modul fals în care sunt prezentate realitățile religioase din teren, acuzațiile adresate unor preoți catolici români, care "i-ar persecuta pe vorbitorii de limbă maghiară".
"Privind problemele mai atent, se poate observa - spune pr. Felix - că nu atât credința și limba îi interesează pe apărătorii "ceangăilor" din Moldova, ci sprijinul material pe care îl primesc. Se pare că a prezenta situația ceangăilor ca a unor martiri, în zilele noastre, a devenit o afacere profitabilă. Păcat că ne vindem atât de ușor unele valori și tradiții. Nu toți sunt la fel, dar mulți nu urmăresc decât binele personal și starea lor materială bună".