Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu PS Aurel Percă

Dumnezeu m-a purtat de mână

S-au împlinit, la 8 decembrie 2009, zece de ani de când PS Aurel Percă a fost consacrat episcop auxiliar de Iași. La ceas aniversar PS Aurel a avut bunăvoința să răspundă la câteva întrebări.

- Ce înseamnă pentru Preasfinția voastră zece ani de episcopat?
Multe sunt motivele pentru care se celebrează aniversarea unui eveniment, cum este consacrarea episcopală. Desigur, motivul principal și fundamental este datoria recunoștinței pentru darul plinătății sacerdotale. Niciodată nu voi putea mulțumi îndeajuns Domnului pentru că am fost chemat să-l slujesc în preoție. Cu cât mă gândesc mai mult la misiunea preotului în viața Bisericii, cu atât mai mult realizez încrederea enormă pe care Dumnezeu a pus-o în oamenii pe care îi cheamă să fie mijlocitori ai harului și îndurării sale. Așadar, zece ani de slujire episcopală înseamnă un mic "popas" de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul vocației preoțești și a slujirii episcopale și pentru toate darurile pe care mi le-a dăruit în acești ani. Împreună cu Preacurata Fecioară Maria, în sărbătoarea căreia am primit consacrarea episcopală (Neprihănita Zămislire), și care cu fidelitatea ei de mamă simt că a fost aproape de mine, m-a însoțit și m-a ocrotit, nu pot decât să spun: "Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic... a privit la smerenia slujitoarei sale". Aruncând o privire asupra acestor zece ani de episcopat, înseamnă a vedea în acțiune harul lui Dumnezeu care continuă să realizeze "lucruri mari" prin instrumente fragile și uneori neadaptate. Nu totdeauna este ușor să fii la înălțimea unei asemenea misiuni!

- Numiți câteva împliniri din cei zece ani pentru care i-ați mulțumit lui Dumnezeu la ceas aniversar?
Am primit numirea de episcop auxiliar și în această calitate am fost mereu alături de păstorul Diecezei de Iași în grija sa pastorală față de poporul lui Dumnezeu, împărțind împreună bucuriile pentru realizările înfăptuite, dar și durerile pentru anumite aspecte care nu au mers așa cum am fi voit. "Împlinirile" le știe doar marele preot, Cristos Domnul. Ceea ce știu este că, odată cu numirea mea ca episcop auxiliar, am simțit prima invitație de a "înainta în larg" în și cu Biserica locală și, în această înaintare, Preasfințitul nostru episcop Petru m-a însoțit părintește și frățește. Acești zece ani au fost "parcurși împreună" și este un motiv să mulțumesc pentru tot sprijinul dat. Dacă sunt realizări deosebite în dieceză, dacă sunt împliniri pe plan personal, și, desigur, sunt multe, nu mi le pot atribui în exclusivitate. Harul cel mai frumos este "a fi în Cristos Isus". El este motivul meu de mândrie, el este forța mea!

- Ce anume ați dori să-i cereți Domnului pentru viitor?
Fidelitate și slujire cât mai bogată în favoarea Bisericii. Doresc ca acele cuvinte notate în motoul meu episcopal să fie mereu actuale: caritatea pastorală, care trebuie să fie sufletul slujirii unui episcop, de care trebuie să fie mișcat pentru a trăi ca Isus, păstorul cel bun, pentru Tatăl, pentru alții, în dăruirea zilnică de sine. Caritatea cere o atitudine de slujire, un stil de viață care să mă apropie tot mai mult de modelul Cristos, păstorul cel bun.

- "Rămâneți înrădăcinați și întemeiați în iubire" (Ef 3,16) este motoul pe care îl aveți ca episcop. Cum de ați ales acest text și ce reprezintă pentru dv.?
Episcopul consacrator, în timp ce înmânează inelul episcopal, spune: "Primește inelul, simbol al fidelității: păstrează sfânta Biserică, mireasa lui Cristos, în integritatea credinței și sfințenia vieții". Am fost astfel invitat în ziua consacrării mele episcopale să iau act de angajarea pe care mi-o asum de a reflecta iubirea feciorelnică a lui Cristos față de toți credincioșii. Am reflectat mult să găsesc un text potrivit în care să mă regăsesc și cu care să mă identific în slujirea mea episcopală. Astfel am ajuns la acest moto din Scrisoarea sfântului Paul către Efeseni, una dintre cele mai frumoase scrisori, cu gândul că episcopul împreună cu comunitatea de credincioși trebuie să rămână întemeiați și înrădăcinați în iubirea lui Cristos, pentru că împreună sunt angajați în Biserică pentru a arăta tot mai mult "care este lărgimea, lungimea, înălțimea și profunzimea iubirii lui Cristos" și ca toți să fie "plini în toate de plinătatea lui Dumnezeu" (Ef 3,18-19). O misiune fundamentală a episcopului este să vestească iubirea lui Dumnezeu, să contribuie cu toate puterile sale să facă Biserica o adevărată familie a lui Dumnezeu "înrădăcinată și întemeiată în iubire", care are drept unic statut porunca iubirii, "pentru ca lumea să creadă".

- Suntem în Anul Sfintei Preoții. Puteți să ne destăinuiți cum a fost începutul vocației dv.?
În orice vocație la sfânta Preoție există multe taine, pe care numai Dumnezeu le cunoaște. "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și să aduceți roade" (In 15,16), "Nimeni nu-și ia singur această cinste, ci numai cel chemat de Dumnezeu" (Evr 5,4), "Înainte de a te fi zămislit în sânul mamei, te-am cunoscut (...), te-am sfințit și te-am rânduit profet pentru popoare" (Ier 1,5). Sunt trei texte care au revenit deseori în meditațiile mele: atunci când vorbim de vocația la sfânta Preoție trebuie s-o facem cu mare umilință, conștienți că Dumnezeu ne-a chemat cu o chemare sfântă, nu în baza faptelor noastre, ci după planul și harul său. Cuvintele omenești nu sunt în măsură să exprime misterul, taina pe care preoția o poartă în sine. Totul a pornit pentru mine în copilărie, iar restul este doar planul și harul lui Dumnezeu, care m-a purtat de mână până la sfânta Preoție și apoi mai departe.

- Ce ați dori să le transmiteți credincioșilor în acest An al Sfintei Preoții?
Sfântul Paroh de Ars, figură măreață de sfânt care luminează Anul Sfintei Preoții, spunea: "După Dumnezeu, preotul este totul..."; "Preotul nu va fi înțeles bine decât numai în cer"; "Dacă ne-am da seama de măreția darului Preoției, am rămâne fără răsuflare". Avem un an deosebit la îndemână ca să cunoaștem mai bine taina Preoției. Adresez o invitație tuturor credincioșilor ca în acest an, împreună cu preoții și persoanele consacrate, să cultive și să adâncească iubirea lor față de preoți și față de vocații. Doresc ca acest an să fie pentru toți un an de har, de încurajare și de creștere în stimă față de preoți, pentru ca toți să corespundă marelui dar primit, ca un har nou pe care Domnul vrea să ni-l acorde. În final, aș dori să redau la acest ceas aniversar de slujire episcopală o rugăciune-urare luată din Ritualul consacrării episcopale: "O Doamne, unește într-o singură inimă poporul și episcopul, pentru ca să nu lipsească niciodată păstorului fidelitatea turmei și credincioșilor să nu lipsească niciodată iubirea plină de grijă a păstorului".

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat